Pažitka
Název:

Smetanová jemně pikantní polévka z dýně hokkaido

vegetariánský recept


Smetanová jemně pikantní polévka z dýně hokkaido


Ingredience:
Ingredience:
malá dýně hokkaido1 ks
zeleninový vývar ( bujón)1 l
větší cibule2 ks
česnek2 stroužky
máslo2 lžíce
smetana ke šlehání1 ks
bílý pepř1/4 lžičky
paprika mletá sladká1/2 lžičky
kari1/4 lžičky
mletý zázvor1/4 lžičky
cukr1/4 lžičky
sůl1 špetka
Postup přípravy:

Mám pro vás tip na úžasnou podzimní polévku. Polévka dost zasytí, takže ji doporučuji jako hlavní chod k večeři. Pokud vaříte polévku i pro děti, vynechte raději chilli a uberte česnek.

Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli a vložíme na kostky pokrájenou dýni Hokkaidó (zbavenou jádřinců ale neloupanou, nebojte, slupka vařením změkne ). Směs chvilku restujeme a pak zalijeme vývarem.
Přidáme sůl, česnek, cukr a koření a necháme vařit do změknutí (dýně se začne rozpadat). Vaří se cca 30 minut. Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, necháme povařit asi 2 minuty a je hotovo.

Polévku na talíři dozdobíme smetanou a můžeme přidat upražená dýňová nebo slunečnicová semínka. Také lze přidat dozlatova osmažené krutóny.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno