Ingredience: | |
malá dýně hokkaido | 1 ks |
zeleninový vývar ( bujón) | 1 l |
větší cibule | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
máslo | 2 lžíce |
smetana ke šlehání | 1 ks |
bílý pepř | 1/4 lžičky |
paprika mletá sladká | 1/2 lžičky |
kari | 1/4 lžičky |
mletý zázvor | 1/4 lžičky |
cukr | 1/4 lžičky |
sůl | 1 špetka |
Mám pro vás tip na úžasnou podzimní polévku. Polévka dost zasytí, takže ji doporučuji jako hlavní chod k večeři. Pokud vaříte polévku i pro děti, vynechte raději chilli a uberte česnek.
Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli a vložíme na kostky pokrájenou dýni Hokkaidó (zbavenou jádřinců ale neloupanou, nebojte, slupka vařením změkne ). Směs chvilku restujeme a pak zalijeme vývarem.
Přidáme sůl, česnek, cukr a koření a necháme vařit do změknutí (dýně se začne rozpadat). Vaří se cca 30 minut. Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu, necháme povařit asi 2 minuty a je hotovo.
Polévku na talíři dozdobíme smetanou a můžeme přidat upražená dýňová nebo slunečnicová semínka. Také lze přidat dozlatova osmažené krutóny.