Ingredience: | |
velká brambora | 3 ks |
mléko | 300 ml |
zeleninový vývar nebo hovězí vývar | 1 l |
smetana na vaření | 150 ml |
uzená paprika | 3 lžičky |
pepř | 1 lžička |
česnek | 3 stroužky |
anglická slanina | 100 g |
větší cibule | 1 ks |
olej nebo sádlo | 3 lžíce |
libeček | kousek |
sůl | dle chuti |
Kdo má rád vůni a chuť uzené papriky, určitě si pochutná na této polévce.
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Opečeme je na lžíci oleje a jemně pokrájené slanině, zalijeme mlékem a spolu s libečekem uvaříme doměkka.
Cibuli nasekáme nadrobno a opečeme na troše oleje dozlatova.
Pak brambory s mlékem ponorným mixérem rozmixujeme (kdo chce, dá si pár brambor stranou a pak je vloží do hotové polévky). K takto zahuštěné polévce dolijeme vývar, přivedeme k varu, přidáme rozetřený česnek, uzenou papriku, osmaženou cibuli a podle chuti dosolíme. Nakonec přilijeme smetanu na vaření, případně přidáme kousky brambor a vypneme.
Podrobné info: