Ingredience: | |
brambory | dle potřeby |
kmín | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
rozmarýn | dle chuti |
česnek nakrájený na plátky | dle chuti |
máslo | kousek |
cibule | 1/2 ks |
mouka | trochu |
smetana | 1 kelímek |
mléko | trochu |
muškátový oříšek | špetka |
Je mnoho způsobů jak připravit zapečené brambory. Receptů je na internetu mnoho jako například velmi oblíbené gratinované brambory.
Zmínil jsem právě tyto, jelikož jsou velmi podobné přípravě mých brambor, ale já jsem si však tento recept trošku upravil podle sebe. Zaprvé nemám doma zapékací misku, což mi připomíná, že jsem si ji chtěl tento měsíc koupit a zadruhé mi to takto víc chutná.
Brambory nakrájíme i se slupkou na plátky a ochutíme kmínem, solí, pepřem a rozmarýnem. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 220°cca na 25 minut. Zhruba v polovině pečení přidáme na plátky nakrájený česnek.
Mezitím si připravíme v rendlíku smetanový základ. Rozpustíme máslo, orestujeme na něm cibulku a přidáme trochu mouky a mimo plamen chvíli restujeme. Vznikne nám jíška, kterou zalijeme smetanou a mlékem. Provaříme, až nám základ zhoustne. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Máme něco jako bešamel, který se používá jako základ na mnoho omáček.
Ve finále promícháme brambory se smetanovým základem a můžeme servírovat.
Podrobné info: