Pažitka
Název:

Smetanové crinkle aneb popraskané sušenky


Smetanové crinkle aneb popraskané sušenky


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka (typ 630)2 hrnky
třtinový cukr1 hrnek
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžičky
kakao2 lžíce
sůl špetka
smetanový sýr240 g
povolené máslo4 lžíce
vejce1 ks
šťáva z červené řepy2 lžíce
moučkový cukr na obalení
Postup přípravy:

Už před nějakou dobou mě zaujal recept na crinkle neboli popraskané sušenky. Věděla jsem, že je jen otázka času než se do nich pustíme. Tyto sušenky jsou zvláštní v tom, že je v nich spousta smetanového sýru, což je dělá krásně vláčné uvnitř, ale na povrchu křupavé. Tyto sušenky jsou tak trochu jiné, tak proč je nevyzkoušet třeba jako vánoční cukroví.

Nejprve si smícháme „suché“ ingredience, a to mouku, cukr, kakao, sůl a prášek do pečiva. Vše promícháme. Potom si ve větší míse vyšleháme povolené máslo smetanový sýr do hladka, přidáme šťávu z červené řepy a vejce. Prošleháme. Pak do krémové směsi přidáváme směs s moukou a zapracováváme. Vzniklé těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na 2 hodiny do lednice odpočinout. Poté jej vyndáme z lednice a odebíráme kousky (cca 25 g), vytvarujeme kuličku a obalíme v cukru a skládáme na plech, vyložený pečící folií. Kuličky dáváme dostatečně od sebe cca 5 cm, aby se sušenky nespojily. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10 minut. Pak necháme ještě vychladnout na mřížce.

Podrobné info:
Počet porcí32 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno