Ingredience: | |
zelený chřest | 400 g |
kuřecí prsa | 600 g |
kuskus | 1 hrnek |
rozmarýn | snítka |
citronová šťáva | 1 lžíce |
jarní cibulka | 2 ks |
pesto z medvědího česneku | 1 lžíce |
zakysaná smetana | 150 g |
olivový olej | 1 lžíce |
máslo nebo ghí | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Zelený chřest prostě miluju. Mohla bych ho chroupat i jen tak, samotný. Ale to by se trochu prodražilo (smích). Takže vznikla tahle krásná letní dobrota
Kuřecí prsa si nakrájíme na nudličky a dáme do uzavíratelné nádoby. Osolíme, opepříme, přidáme medvědí pesto a pokapeme citronovou šťávou. Dobře promícháme a necháme marinovat v lednici. Hrnek suchého kuskusu promícháme se lžící olivového oleje, osolíme a přidáme na droboučko nasekané rozmarýnové lístky. Vše zalijeme horkou vodou v poměru 1 díl kuskusu a 1,5 dílu vody. Promícháme a necháme pod pokličkou odstát. A teď budeme blanšírovat chřest. Z každého výhonku odlomíme spodní čtvrtinu, která je tužší. Do hrnce si zkusmo postavíme výhonek chřestu a nalijeme tolik vody, aby dosahovala asi pod hlavičku chřestu. Vodu osolíme, přidáme několik plátků másla a přivedeme k varu. Všechen chřest svážeme provázkem, abychom ho mohli do hrnce postavit vcelku. Když se voda vaří, postavíme svazek chřestu dovnitř a povaříme asi 3 minuty. Hlavičky chřestu jsou měkké a uvaří se jen díky páře. Připravíme si misku s ledovou vodou a povařený chřest ihned ponoříme do misky, abychom zastavili proces varu. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme trochu másla nebo ghí a opečeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Poté přidáme kuřecí nudličky a společně opékáme. Zatím vyndáme chřest z vody, nakrájíme na malá kolečka a vmícháme do hotového kuskusu. Nakonec ještě vmícháme zakysanou smetanu (pokojové teploty) a případně dosolíme. Servírujeme s kuřecími nudličkami.
Podrobné info: