Pažitka
Název:

Sojový chlebíček (vegan) - sladká i slaná varianta


Sojový chlebíček (vegan) - sladká i slaná varianta


Ingredience:
Sladká varianta:
ovesné vločky100 g
vařené sojové boby180 - 200 g
skořice1 lžička
med či oblíbený sirup1 a 1/2 lžíce
chia semínka1 lžička
sezamová semínka1 lžička
jedlá soda1/2 lžičky
voda (přidávat postupně)cca 200 ml
sůl špetka
Slaná varianta:
ovesné vločky100 g
vařené sojové boby180 - 200 g
chia semínka1 lžička
sezamová semínka1 lžička
jedlá soda1/2 lžičky
voda (přidávat postupně)cca 200 ml
sůl1/2 lžičky
bylinky- tymián, kmín, pepř1 lžička
Postup přípravy:

Zdravím vás u dnešního receptu, který se nese v duchu mých novoročních předsevzetí. Jednak je o bílkovinami nabitý chlebíček, jednak o veganský recept bez živočišných přísad. Hotový je za chviličku a chuť luštěnin v něm není vůbec cítit. Potřebujete pouze pár základních přísad, dobrý mixér a pak se o vše postará trouba. Tento týden jsem upekla nejprve sladkou variantu k snídani, kterou doporučuji nakrájet na malé obdélníčky, překrojit vejpůl, potřít vrstvou ořechového másla (použila jsem domácí mandlové s medem), poklást banány a lesními plody, nebo potřít domácí marmeládou. Výborná je i slaná alternativa celozrnných trvanlivých chlebíčků s tymiánem.

Sladká varianta

Sojové boby přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody, kterou následně slijeme, přidáme novou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka zhruba 2 hodiny. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky a uvařenou soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu, přidáme med, semínka, jedlou sodu, sůl, skořici a dobře rozmixujeme. Formu (klasickou koláčovou, keramickou zapékací mísu či srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C po 35 minut. Hotový chlebík necháme vychladnout. Pomažeme ořechovým máslem a ovocem/marmeládou. 

Slaná varianta

Podobně jako u sladkého chlebíku. Sojové boby namočíme přes noc, poté vodu vyměníme a dáme na 2 hodiny vařit do měkka. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky, soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu semínka, jedlou sodu, sůl, koření a dobře rozmixujeme. Formu (např. srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Dobře uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C po 35 minut. Hotový chléb podáváme ještě teplý či necháme vystydnout. Hodí se jako klasická alternativa běžného celozrnného pečiva. 

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno