Ingredience: | |
špagetová dýně | 1 kg |
cherry rajčata | 10 ks |
žlutá paprika | 1 ks |
květáku | 1-2 růžičky |
menší pórek | 1/3 ks |
bylinky (oregano, majoránka, petrželka, bazalka) | hrst |
smetana ke šlehání | 1/2 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
olivový olej | 2 lžíce |
Ač to tak může zdánlivě vypadat, nejedná se o žádné těstoviny, ale přímo o druh dýně, která takovéto "špagety" tvoří. A je mimochodem výborná. Masové koule mi přinesla kamarádka, tudíž jsem je k jídlu přidala, nicméně to nepovažuji za nutné. Jinak žádná věda. Do mletého masa přidáme oblíbené koření, vejce, lžičku dijónské hořčice, sůl, pepř a dáme klidně grilovat se zeleninou.
Dýni celou i se slupkou podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu.
Vložíme do trouby na hlubší plech dutinou dolů a podlijeme vodou asi do výšky jednoho centimetru. Takto vcelku pečeme asi hodinu (možná i déle, dle velikosti dýně). V průběhu pečení můžeme otočit, aby dýně zezlátla z obou stran a průběžně dolít trošku vody.
V závěru pečení přepneme troubu na gril a k dýni přihodíme další zeleninu: papriku na kostičky, cherry rajčátka na poloviny, květák na malé růžičky - tak, aby byla zelenina opět trošku podlitá. Na pánvi si osmažíme pórek dozlatova a přidáme k němu i grilovanou zeleninu spolu s troškou výpeku.
Podlijeme smetanou ke šlehání, přidáme hrst oblíbených čerstvých bylinek, osolíme, opepříme a necháme zredukovat na omáčku správné hustoty.
Dýni necháme malinko zchládnout, abychom se neopařili, a lžící ji vydlabeme. Začne tvořit malé nudličky. Ze slupky by měla zůstat po upečení tvrdá skořápka, takže půjde velmi snadno vydlabat úplně beze zbytku. Dýňové nudličky smícháme s hotovou omáčkou a můžeme podávat.