Pažitka
Název:

Špagety Bolognese


Špagety Bolognese


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso600 g
olej3 lžíce
větší cibule1 ks
česnek3 stroužky
velká mrkev1 ks
malý celer1 ks
drcená rajčata1 plechovka
sušené oregano2 lžíce
suché červené víno1,5 dcl
hovězí vývarcca 3 dcl
sůl dle chuti
pepř dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
parmazán k servírování
sekaná hladkolistá petrželka hrst
kvalitní špagety500 g
Postup přípravy:

To je tak zase venku nepříjemný čas, kdy člověk rád sáhne po oblíbeném hřejivém jídle, které potěší nejen v žaludku. Jak už jsem tady zmiňovala, v angličtině mají pro to speciální výraz "comfort food", což podle mne přesně vystihuje, co takové jídlo přináší. Já vařím jídla většinou podle aktuální nálady, která většinou odráží i venkovní počasí. Ačkoliv se jedná o těstoviny, ve spojení s ragú narostou do bohaté a plné chuti, která uspokojí i naše manžely - masožravce (smích). Já vždy špaget uvařím pořádný kotel, protože tohle jídlo je skvělé i druhý den a i tak mám jistotu, že nikdy nezbude. Receptů na bolognese je mnoho a já netvrdím, že ten můj je správný, spíš je prostě můj a takový, jaký ho máme rádi.

Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme mleté maso, které pomocí dvou vařeček pečlivě oddělujeme od sebe a přitom opékáme asi 5 minut, až vzniknou malé jednotlivé hrudky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a po pár minutkách i nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celer můžete použít i řapíkatý. Za občasného míchání opékáme v pánvi zeleninu a když je středně měkká, přidáme i prolisovaný česnek, oregano, sůl, pepř, muškátový oříšek a podlijeme vínem a necháme trochu odpařit. Nakonec do pánve nalijeme drcená rajčata a vývar, přiklopíme a dusíme cca 30 - 40 minut. Poté odklopíme a ještě minimálně 0 minut vaříme bez pokličky, aby se omáčka trochu zredukovala. 

Mezitím si v osolené vodě ve velkém hrnci uvaříme špagety. Scedíme je a ihned přidáme do pánve s omáčkou a důkladně promícháme, aby se těstoviny dobře spojily s omáčkou. Nakonec štědře posypeme petrželkou a jednotlivé porce na talíři posypeme parmazánem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno