Ingredience: | |
mleté maso | 600 g |
olej | 3 lžíce |
větší cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
velká mrkev | 1 ks |
malý celer | 1 ks |
drcená rajčata | 1 plechovka |
sušené oregano | 2 lžíce |
suché červené víno | 1,5 dcl |
hovězí vývar | cca 3 dcl |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
muškátový oříšek | dle chuti |
parmazán | k servírování |
sekaná hladkolistá petrželka | hrst |
kvalitní špagety | 500 g |
To je tak zase venku nepříjemný čas, kdy člověk rád sáhne po oblíbeném hřejivém jídle, které potěší nejen v žaludku. Jak už jsem tady zmiňovala, v angličtině mají pro to speciální výraz "comfort food", což podle mne přesně vystihuje, co takové jídlo přináší. Já vařím jídla většinou podle aktuální nálady, která většinou odráží i venkovní počasí. Ačkoliv se jedná o těstoviny, ve spojení s ragú narostou do bohaté a plné chuti, která uspokojí i naše manžely - masožravce (smích). Já vždy špaget uvařím pořádný kotel, protože tohle jídlo je skvělé i druhý den a i tak mám jistotu, že nikdy nezbude. Receptů na bolognese je mnoho a já netvrdím, že ten můj je správný, spíš je prostě můj a takový, jaký ho máme rádi.
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme mleté maso, které pomocí dvou vařeček pečlivě oddělujeme od sebe a přitom opékáme asi 5 minut, až vzniknou malé jednotlivé hrudky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a po pár minutkách i nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Celer můžete použít i řapíkatý. Za občasného míchání opékáme v pánvi zeleninu a když je středně měkká, přidáme i prolisovaný česnek, oregano, sůl, pepř, muškátový oříšek a podlijeme vínem a necháme trochu odpařit. Nakonec do pánve nalijeme drcená rajčata a vývar, přiklopíme a dusíme cca 30 - 40 minut. Poté odklopíme a ještě minimálně 0 minut vaříme bez pokličky, aby se omáčka trochu zredukovala.
Mezitím si v osolené vodě ve velkém hrnci uvaříme špagety. Scedíme je a ihned přidáme do pánve s omáčkou a důkladně promícháme, aby se těstoviny dobře spojily s omáčkou. Nakonec štědře posypeme petrželkou a jednotlivé porce na talíři posypeme parmazánem.
Podrobné info: