Pažitka
Název:

Špagety Bolognese sypané parmazánem


Špagety Bolognese sypané parmazánem


Ingredience:
Ingredience na Bolognese omáčku:
loupaná rajčátka ve vlastní šťávě1 balení
malý rajčatový protlak1 ks
střední sibule1 ks
česnek2 - 3 stroužky
větší mrkev1 ks
řapíkatý celer1 řapík
rajčatové pyré1 ks
vývar dle potřeby
červené víno dle chuti
bobkový list dle chuti
italské koření (oregano, bazalka, tymián) nebo bylinky dle chuti
cukr dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
Ingredience na masové ragú Bolognese:
mleté vepřové maso250 g
mleté hovězí maso250 g
malá cibule1 ks
mletá sladká paprika dle chuti
sušený česnek dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
Dále budete potřebovat:
špagety dle potřeby
parmazán dle potřeby
Postup přípravy:

Krásný sluníčkový den přeji! Dnes mám pro vás tip na těstoviny, které v těchto horkých dnech určitě přijdou vhod. Já, protože jsem lenoch, tedy spíše nemám vždy čas uvařit omáčku Bolognese, tak si jednou za čas uvařím omáčky plný hrnec a zavařím ji do sklenic "pro strejčka příhodu". Potom už je příprava raz-dva hotová - jen se obdělá maso, přidá omáčka a je hotovo.

Bolognese omáčka

V hrnci na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme na jemno pokrájený česnek, nahrubo nastrouhanou, nebo pokrájenou mrkev a řapíkatý celer. Do směsi dále přidáme loupaná rajčátka (v sezóně můžete přidat i čerstvá rajčata), sůl, cukr, pepř, bobkové listy, oregano, bazalku, rajský protlak nebo rajčatové pyré a podlijeme vývarem. Pro výraznější chuť přidáme 200 ml červeného vína. Směs necháme podusit do měkka, vyjmeme bobkové listy a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud vám kousky zeleniny nevadí, tak nemusíte.

VENDY TIP! Omáčku Bolognese si můžete zavařit do skleniček a použít později k přípravě rychlé večeře. Připravenou omáčku naplníme do sklenic a sterilujeme v troubě asi 10 minut při 80°C.

Masové ragú Bolognese

Do hrnce vložíme jemně pokrájenou cibuli a necháme na oleji zesklovatět. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme mletou sladkou papriku, sušený česnek a vložíme do hrnce na orestovanou cibulku.
Maso restujeme, dokud se nezačne pěkně oddělovat a drobit. Poté přidáme připravenou omáčku Bolognese, přidáme trochu muškátového oříšku, promícháme a necháme již jen 5 - 10 minut podusit, aby se chutě i vůně pěkně propojily. Na talíř naservírujeme uvařené špagety a nakonec posypeme parmazánem.

 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno