prorostlá slanina (anglická slanina) | 200 g |
tuk na smažení (olivový olej, máslo) | kousek |
česnek | 2 stroužky |
špagetová dýně | 1/2 ks |
parmazán (upřednostňuji sýr grand moravia) | 100 g |
žloutek | 4 ks |
domácí kysaná smetana (můžete použít i sladkou smetanu obsah tuku 10- 30%) | 2 - 3 lžíce |
sůl | špetka |
sýr | na posypání |
Ingredience: |
Jídelny a různé podniky nazývají "a la carbonara" snad všechno možné, hlavně ať to má smetanový základ.
Nikomu to nemám za zlé, smetanové těstoviny se šunkou, houbami, se sýrem a podobně jsou fajn, já dělám "carbonara" takto:
Na tuku osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme taky stroužky česneku rozplesknuté nožem. Připravíme omáčku: rozšleháme žloutky se smetanou. Pokud je slanina osmažená, vyndáme česnek, přidáme čerstvé teplé (nebo ohřáté) těstoviny z dýně, zalijeme omáčkou, stáhneme oheň na minimum a důkladně mícháme, ať se nevytvoří hrudky. Omáčka se díky teplu zahustí, trochu osolíme (pozor na slanou slaninu), přidáme strouhaný sýr a ihned podáváme. Servírujeme s hoblinkami parmazánu (grand moravie).
Pro paleo úpravu nahraďte smetanu kokosovým krémem, můžete ale klidně i vynechat.
Špagety z dýně
Špagetovou dýni omyjeme a propíchneme ostrým nožem až do prostředku, provedeme zhruba 8 vpichů, záleží na velikosti dýně. Je to proto, aby se vlhkost mohla během pečení odpařit. Ohříváme (pečeme) v mikrovlnce na 700 W 12-15 minut (pokud se jedná o menší dýni) až 20-25 minut (v případě většího kousku), každých 5 minut otočíme, ať se může přebytečná voda rovnoměrně odpařit. Dýně je hotová, pokud se slupka začne deformovat, malinko splaskne.