Ingredience: | |
střední cuketa | 2 ks |
česnek | 2 velké stroužky |
kvalitní olivový olej | trochu |
vlašské ořechy | hrstka |
kozí ricotta | 100 g |
čerstvá bazalka a tymián | pár lístků |
himalájská sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
špagety | dle potřeby |
Kolikrát si lámu hlavu nad novými recepty, kterými bychom si s přítelem zpestřili jídelníček. On mi vlastně pomohl se vymanit z určitého stereotypu v kuchyni díky svému životnímu stylu. Je totiž vegetarián, což mi paradoxně nepřineslo velké omezení při vaření.
Naopak. Svým způsobem mě to donutilo více nad složením stravy a kombinací chutí přemýšlet. Donedávna jsem byla zatvrzelý ignorant zeleniny, luštěninám jsem taky moc nedala. Když se nad tím zpětně zamyslím, musím říct, že to byla veliká chyba! O hodně jsem se ochudila.
Stále budu řádný masožravec, o tom nelze pochybovat, ale tahle vlna experimentování v oblastibezmasých jídel mě neskutečně baví!
Receptem na cuketové pesto jsem se nechala inspirovat na úžasném blogu Healthy lifestyle by me, jen jsem si ho trochu poupravila podle dostupných surovin. Musím vám říct, je to výborná záležitost, kozí ricotta dá všemu osobitý šmrnc. Vím, ne každý přišel kozím produktům na chuť. Ten může použít jako v původním receptu třeba parmezán.
Postup:
1. Na pánev dám lžíci olivového oleje a na středním plameni zvolna restuji nakrájenou cuketu doměkka. Přidám sůl, čerstvě mletý pepř a česnek nakrájený na tenké plátky. Vše krátce podusím.
2. Odstavím pánev z ohně, do cukety vmíchám kozí ricottu, hrubě nasekané čerstvé bylinky a pár kapek olivového oleje. Všechny chutě nechám ještě na horké pánvi propojit.
3. Směs dám do mixéru, přidám ořechy a nasekám nahrubo. Pesto ihned podávám na oblíbených těstovinách.
Snadné, že? A jak dobré!
Podrobné info: