Pažitka
Název:

Špagety s omáčkou z pečené dýně pro děti od 1 roku

dětská jídla


Špagety s omáčkou z pečené dýně pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
menší dýně hokaido1/4 ks
rajčata2 ks
paprika1/2 ks
menší cuketa1/2 ks
česnek2 stroužky
smetna ke šlehání1 kelímek
čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka...) několik snítek
sůl dle chuti
pepř špetka
grilovací koření dle chuti
olivový olej dle potřeby
špagety dle potřeby
Postup přípravy:

Tuto omáčku dělám v různých obměnách velmi často. Využijete do ní libovolnou zeleninu, zpracujete třeba i zbytky, a můžete ji míchat nejen do těstovin, ale třeba i nočků, rýže, kuskusu, či jen tak jako přeliv přes maso. Tentokrát v hlavní roli dýně. 

Zeleninu nakrájejte na kostky o hraně velikosti přibližně 1 - 2 centimetry, česnek nakrájejte na proužky. Zapékací misku pocákejte olivovým olejem, vhoďte nakrájenou zeleninu, proložte bylinkami a ochuťte kořením. Protřepejte nebo promíchejte, aby se všechna zelenina obalila olejem a kořením. Pečte odkryté v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut, nebo ještě lépe, pokud máte troubu s grilem, grilujte na prostřední stupeň intenzity přibližně stejnou dobu, dokud nezačne zelenina chytat opečenou zlatavou barvu. Poté podlijte přímo v zapékací míse smetanou, lehce promíchejte a ještě přibližně 10 minut nechte v troubě bublat, dokud se smetana trošku nezredukuje. V závěru vyjměte nejedlé části bylinky a můžete omáčku podávat přímo takto, nebo část zeleniny odebrat a společně se smetanou ještě rozmixovat, aby se chutě zintenzivněly a omáčka ještě více zhoustla. 
 
Použít lze samozřemě téměř libovolnou kombinaci zeleniny a omáčka bude jistě skvělá, pečení či grilování jí dodává na příjemné vůni i chuti. Přidat můžete samozřejmě i maso.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno