Pažitka
Název:

Spaghetti alla puttanesca


Spaghetti alla puttanesca


Ingredience:
Ingredience:
těstoviny spaghetti250 g
italské kapary1 - 2 lžíce
ančovičky4 plátky
černé olivy, nakrájené na kolečka cca hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
extra panenský olivový olej4 lžíce
pasírovaná rajčatacca 350 ml
malá italská chilli paprička1 ks
tvrdý sýr (Grana Padano, Gran Moravia) na posypání
česnek, oloupaný a rozmáčknutý hranou nože1 - 2 stroužky
Postup přípravy:

Spaghetti alla puttanesca je naprosto skvělý recept, který pochází z oblasti regionu Lazio (Řím) a Campania (Neapol). Základem receptu je pár jednoduchých surovin, které najdete kdekoliv v ČR úplně bez problémů. Jsou to hlavně kaparyančovičky a černé olivy. Co znamená jeho název? No jednoduše, „puttana“ je v italštině lehká holka.

Existují různé varianty receptu. Někdo používá čerstvá rajčata, někdo rajčata v plechovce nakrájená na kousky a nebo pasírovaná („passata di pomodoro“). Hodně lidí používá i hladkolistou petržel (většinou se uvádí jako součást originálního receptu). Nakonec jsem ještě slyšela o verzi s oreganem.

Nejpoužívanější těstoviny jsou špagety, ale doporučují se ještě i bucatini nebo penne. Sýr se zpravidla dávat nemusí, jako ostatně na většinu těstovin. V Itálii je to bráno jako doplněk k jídlu a kdo ho má rád, tak si ho přidá. Proto tam v Itálii k obědu vždycky donesou zvlášť mističku s parmezánem, kde si ho můžete nabrat, kolik chcete.

Na olivovém oleji osmahneme česnek a chilli papričku. Zezlátlý česnek vyhodíme (není nutnost). Přidáme ančovičky a mícháme je na mírném ohni, dokud se na pánvi nerozpustí. Zalijeme rajčaty a přidáme olivy a kapary Přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni.

Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme ji, jakmile vře (jak solit těstoviny - návod). Přidáme těstoviny. Pokud nám omáčka začne vysychat, můžeme přidat trochu vody z těstovin. Omáčku případně dochutíme solí a pepřem (já většinou téměř nesolím, protože kapary a ančovičky osolí omáčku dostatečně).

Hotové těstoviny "al dente" scedíme a smícháme s omáčkou. Podávejte posypané sýrem (kdo má rád) a třeba s nějakým moc dobrým bílým vínem.

TIP: Kdo bude chtít přidat petrželku tak počkejte až úplně nakonec a vmíchejte ji do hotové směsi s těstovinami.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno