Název:Spaghetti alle cozze (špagety se slávkami)
Ingredience:
Ingredience: |
čerstvé slávky | 1 kg |
těstoviny spaghetti | 300 g |
extra-panenský olivový olej | trochu |
česnek | 2 stroužky |
větší rajčata (nebo 500 ml rajčatové passata nebo loupaná rajčata např. Valfrutta, Ortomio) | 5 ks |
čerstvá listová petržel (ne kudrnková) | dle chuti |
Postup přípravy:Ne všichni jsou takoví blázni do mořských plodů, ale přesto se s vámi musím podělit o mou velkou radost a potěšení z těchto pokrmů. V Itálii jsem neskutečně propadla všem jídlům s rybami a mořskými plody a dneska jsem si pro vás přichystala klasické špagety se slávkami. Verzí přípravy slávek je opět strašně moc. Někdo preferuje slávky s „passata di pomodoro“, někdo s čerstvými rajčátky (jako já) Někdo smaží na začátku slávky rovnou s listovou petrželí a někdo zase rád přidává česnek nastrouhaný nadrobno. Existuje i verze s chilli papričkou nebo tymiánem.
Postup:
- ze všeho nejdříve očistěte pořádně mušle – nesmí tam zůstat žádné bahno, rostliny a jiná špína (můžete si pomoci nožíkem a omýt je pořádně vodou) – POZOR otevřené mušle vyhazujte, nejsou už čerstvé!
- dejte do pánve trošku olivového oleje a vhoďte do něj slávky
- až se všechny mušle otevřou, tak oheň vypněte
- z většiny mušlí vyndejte vnitřek (pár jich nechte celých, je to pak pěkné na talíři), dejte je stranou společně se šťávou z pánve – tu přefiltrujte přes sítko (maso takto zůstane měkké a šťavnaté)
- do pánve vložte stroužky rozmáčklého česneku a dejte je smažit na olivový olej (cca 5 lžic)
- potom přidejte čerstvá rajčátka (spaříte 30 sekund ve vroucí vodě a pak sloupnete šlupku a nakrájíte na kostky) nebo pasírovaná rajčata(„passata di pomodoro“), či eventálně „pomodori pelati“ (tj. celá loupaná rajčata v plechovce) a nechte bublat na mírném ohni
- dejte vařit vodu na těstoviny, osolte ji
- omáčku osolte a opepřete, přidejte šťávu z mušlí (pokud vám začne omáčat vysychat, přidejte trochu vody z těstovin)
- pár minut před doděláním těstovin dejte do omáčky slávky a nechte jimi ochutit rajčatovou omáčku
- hotové těstoviny zceďte a smíchejte s mušlemi
- zasypejte nadrobno nakrájenou petrželkou a pořádně promíchejte
POZOR: NEPOSYPÁVEJTE PARMAZÁNEM – TEN NA MOŘSKÉ PLODY NEPATŘÍ
TIP: Omáčku ještě lehce posypte nastrouhanou citrónovou kůrou. Chuť mořských plodů ještě skvěle zvýrazní bílé víno např. z Umbrie – Acquedotto Romano (v překladu „římský akvadukt“).
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min
Autor:
zavřít okno