špaldové kroupy | 300 g |
cibule (cca 75g) | 2 ks |
jarní cibulka | 2 ks |
žampiony | 100 g |
mrkev | 150 g |
sójová omáčka Tamari | 2 lžíce |
mletá paprika | 2 lžičky |
česnek | 2 stroužky |
petrželka | 1 hrst |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
olej | 1 lžíce |
zeleninový vývar | dle potřeby |
Ingredience: |
V obchodech se zdravou výživou jste mohli narazit na krabičku s názvem „Zeleninové špaldoto” (nebo i houbové), ale upřímně mě to nijak nenadchlo. Tak jsem si koupila špaldové kroupy a doma trochu vyexperimentovala vegetariánské jídlo, které zasytí, ale nezatíží a skvěle chutná.
Špaldu propláchneme a necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den slijeme a ještě jednou propláchneme a vaříme v zeleninovém vývaru (nebo mírně osolené vodě) pod pokličkou do měkka (30-40min). Na oleji osmahneme cibuli, přidáme plátky česneku a kusy žampionů. Restujeme asi 5min, zasypeme paprikou, ještě krátce osmahneme. Přidáme tenké plátky mrkve, Tamari, podlijeme 100ml vývaru a krátce podusíme. Odstavíme a přidáme posekanou jarní cibulku i petrželku. Promícháme se scezenou špaldou a podáváme.
Podrobné info: