Ingredience: | |
špaldová mouka | 750 g |
sůl | 1 lžička |
sušené droždí | 1 balíček |
vlažná voda | 500 ml |
olivový olej | 4 lžíce |
cukr | špetka |
zelené olivy | cca 80 g |
černé olivy | cca 80 g |
sušená rajčata naložená v olivovém oleji | cca 80 g |
čerstvý rozmarýn | dle chuti |
Zdravé domácí pečivo ze špaldové mouky s kousky oblíbených oliv, sušených rajčat a voňavého rozmarýnu. Kdo by odolal, já tedy ne!
Do mísy dáme přesátou špaldovou mouku, promícháme se solí, pak uděláme doprostřed důlek a do něj vsypeme sušené droždí, posypeme špetkou cukru a zalijeme asi 100 ml vlažné vody, necháme asi 5 minut vzejít. Pak do těsta přidáme 4 lžíce panenského olivového oleje, sušený nasekaný rozmarýn a postupně přiléváme vodu a propracováváme těsto. Necháme ho pod suchou utěrkou asi půl hodiny kynout na teplém místě. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 6 bochánků, do kterých vpracujeme olivy a nakrájená sušená rajčata, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout, pak bochánky lehce rozválíme na tloušťku asi 2 cm a přendáme na pečící papír na plech. Potřeme olivovým olejem a necháme ještě 10 minut. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.
Podrobné info: