Ingredience: | |
špaldová hladká mouka | 500 g |
olivový olej | 2,5 lžíce |
čerstvé droždí | 15 g |
sůl | velká špetka |
vlažná voda | 300 - 350 ml |
mandlový krém (viz níže) | dle potřeby |
oblíbená zelenina, houby... | dle chuti |
Prostě pizza. Špaldová a rychlá, protože skvělou bezlepkovou verzi už tady máme. S mandlovým krémem, protože tenhle tip jsem si přivezla z Kodaně. Dostanete ji tam na Papírovém ostrově plném jídla, krémem je potřená celá a stojí za to.
1. Rozdrobené droždí rozmícháme v trošce vlažné vody s kapkou sirupu nebo jiného sladidla. Odložíme na teplé místo a za pár minut máme kvásek.
2. V míse smícháme mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilíváme vodu a propracováváme. Těsto pak hněteme, dokud není pružné a nelepivé.
3. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout hodinku, poté ideálně zabalíme do folie a necháme uležet přes noc v lednici.
4. Těsto rozdělíme na dva díly a vytáhneme na tenkou placku, kterou přendáme do vyolejovaného plechu.
5. Těsto už pak poklademe surovinami dle vlastních preferencí a fantazie. Sama potírám rajčatovým základem a tentokrát jsem použila tenké plátky cukety a kolečka rajčat, žampiony, listový špenát, kukuřici, pizza koření a mandlový krém.
6. Nakonec vždy posypu mletými kešu oříšky s lahůdkovým droždím viz.
Mandlový krém
Přírodní mandle namočíme přes noc a poté rozmixujeme s vodou, lahůdkovým droždím, kapkou citronové šťávy, solí a pepřem.
Podrobné info: