Ingredience: | |
špaldová mouka T 630 | 210 g |
třtinový cukr | 60 g |
vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks |
celé vejce | 1 ks |
žloutky | 2 ks |
citronová kůra z 1 citronu | dle chuti |
šťáva z citronu | 1 lžička |
Koko Ghí | 40 - 50 g |
moučkový cukr | na posypání |
marmeláda (jahodová, šípková) | dle chuti |
Věřím, že každý z vás má již napečeno a každý máme ten svůj recept na to své linecké cukroví. Tak konečně i to naše linecké, které letos připravuji s Koko Ghí a jsem z něj nadšená. Těsto nemusíme nechávat odležet, rovnou s ním pracujeme. Jedinou nevýhodou či výhodou koko ghí je, že není dobré jej nechat dlouho v lednici, pokud chcete nechat těsto chvíli odležet, nedávejte jej do lednice na příliš dlouho. Kokosový tuk je pak při válení těsta darebný a těsto se smršťuje, ne že by to nešlo, ale zbytečně si přiděláme práci. Takže u těst, které vyžaduje válení a vykrajování, ihned s těstem pracujeme nebo dáme někam do chladu na pár hodin odležet. Další věcí, na kterou je třeba upozornit je, že Koko ghí obsahuje kokosový olej, tudíž je třeba nenechat cukroví příliš dlouho v troubě, ač se zdá, že ještě není pečené, kokosový olej způsobuje tvrdnutí s následným chladnutím, ale ta chuť stojí za to. Těsto lze válet velmi tenké, a tak nebudu uvádět délku pečení, protože je závislá na tloušťce těsta, prostě jakmile těsto zesvětlá, ven s ním, ideálně si jej nadzdvihneme a pokud je do růžova vyndáváme. Pokud se stane, že jej ponecháte v troubě o něco déle, nevadí, nemusíte se bát, po upečení uzavřete do dózy, změkne, to zase zajišťuje přidané Ghí, následným slepením cukroví ještě více změkne. S výsledným cukrovím jsem moc spokojená a jen se obávám, abych nemusela péct třetí várku.
Nasypeme si mouku na pracovní podložku, uděláme důlek, přidáme pomletý třtinový cukr, vanilku, vejce, nastrouhanou citronovou kůru, pokud neseženeme chemicky neošetřený citron, omyjeme jej, spaříme horkou vodou, strouháme pouze žlutou kůru nikoliv světlou část, těsto by bylo hořké, přidáme šťávu z citronu a postupně přidáváme dle savosti mouky koko Ghí, důkladně všechny suroviny propracujeme.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary, pečeme na 150-180°C dle výšky těsta, já dělala přibližně 4mm vysoké a pekla jsem necelých 10 minut.
Po upečení a vychladnutí dáme do dózy, můžeme nechat uzavřené do doby než budeme upečené cukroví slepovat. Na slepení jsem použila v jedné dávce šípkovou marmeládu a v druhé jahodou, můžeme obalit v cukru či lehce pocukrovat či ponechat jen tak.
Poznámka:
Připravovala jsem linecké ze dvou dávek.
Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem. Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení, zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.
Podrobné info: