Pažitka
Název:

Špaldové lívanečky 2v1 s čokoládou, mandlemi a v druhé variaci s borůvkami


Špaldové lívanečky 2v1 s čokoládou, mandlemi a v druhé variaci s borůvkami


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka T 1050100 g
teff mouka světlá50 g
mandlové mléko500 ml
mleté mandle50 g
vejce1 ks
čerstvé droždí20 g
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
javorový sirup2 lžíce
České Ghíčko bio de potřeby
Na ozdobení:
borůvky dle potřeby
ananas dle potřeby
červený rybíz dle potřeby
Na zapečení:
borůvky v jedné variaci dle potřeby
Vivani čokoláda na vaření 70% kakaa v druhé variaci1/4 ks
Postup přípravy:

Nikdo není svatý a asi každého někdy honí mlsná, mě přepadla znenadání. Říkala jsem si "čím já ji zaženu"? Vzpomněla jsem si na lívanečky, které nám moje maminka připravovala. Já jsem dostala chuť na čokoládu, nemusela jsem dlouho přemýšlet, než jsem ji do těsta přidala a jelikož máme dostatečnou zásobu borůvek v mrazáku a jedná se o velmi oblíbené ovoce našeho nejmenšího strávníčka, padla druhá volba právě na ně, veškeré suroviny připravené, pojďme na ně.

Mandlové mléko prohřejeme v hrnci, aby bylo vlažné. Přidáme nadrobené droždí, zamícháme metličkou, hrnec odstavíme z plotny. Do mandlového mléka s droždím přidáme rozklepnuté celé vejce, mleté mandle, vanilku z vanilkového lusku, javorový sirup, přisypeme špaldovou a teff mouku. Metličkou vše důkladně promícháme. Těsto necháme přibližně 30 minut kynout, záleží na okolní teplotě.

Mezitím si najemno nastrouháme čokoládu na vaření a pro druhou variaci lívanců vyndáme z mrazáku borůvky, pokud máme čerstvé, připravíme si čerstvé. Pokud máme mražené, vyndáme si je z mrazáku krátce před pečením lívanců, aby nám příliš rychle nepovolily.

Připravíme si pánev, na které budeme lívance péct. Já zvolila pánev na palačinky. Když máme těsto nakynuté, rozdělíme si jej na dvě části, rozehřejeme pánev, kterou si lehce potřeme Ghíčkem a pomocí naběračky lijeme těsto na pánev. Do těsta, které jsme nalili na pánev, hned přidáme borůvky, které různě po lívanci rozhodíme. Lívance z obou stran opečeme pěkně do růžova, stejně postupujeme i nadále a v případě potřeby pomažeme pánev Ghíčkem.

Do druhé části těsta přidáme nastrouhanou čokoládu, zamícháme, potřeme pánev Ghíčkem, těsto na ni naběračkou nalijeme a do růžova z obou stran opečeme.

Na ozdobení můžeme použít různé variace sezónního ovoce, já měla po ruce zralý ananas a velkou zásobu mražených borůvek a rybízu.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno