třtinový cukr | 100 g |
špaldová mouka | 200 g |
vejce | 2 ks |
vanilkový cukr | 1 balíček |
kypřící prášek bez fosfátu | 1/2 balíčku |
tvaroh | 250 g |
olej | 100 ml |
rozinky | dle chuti |
vysokoprocentní čokoláda | dle chuti |
Ingredience: |
Máte rádi muffiny? Zkuste tento recept na muffiny ze špaldové mouky, která je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Jednoduché a chutné.
Vajíčka vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej, měkký tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Dobře promícháme. Do těsta můžeme podle chuti přidat čokoládu nebo rozinky.
Těsto rozdělíme do silikonových pečících košíčků a pečeme 20 minut při teplotě 190 °C. Je lépe silikonovou formu na muffiny vymazat olejem, jinak se muffiny mohou k formě přilepovat. Pokud podobnou zkušenost nemáte, olej vynechejte.
Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), minerály a vitamíny. Pokud jste dosud byli zvyklí vařit a péct jenom z pšeničné bílé mouky, sáhnutím po špaldové mouce nemůžete šlápnout vedle. Buď ji v původním receptu nahradíte v poměru 1:1, nebo rovnou celou danou gramáž. Chová se velmi podobně jako pšeničná bílá mouka, pokrmy z ní však mají barvu do hněda a mají plnější, oříškovou chuť. Výborná je do koláčových těst, ale i do polévek, kaší nebo na běžné zahuštění omáček. Pokud přidáte špaldovou mouku do chleba, podpoříte výraznou chlebovou vůni a chléb vydrží dlouho vláčný a čerstvý.
Na ukázku jsem jeden muffin rozkrojila, abyste měli možnost vidět strukturu upečeného těsta a nebáli se toho.
Dobrou chuť.
Podrobné info: