Pažitka
Název:

Špaldové taštičky s mletým masem, houbami a tofu


Špaldové taštičky s mletým masem, houbami a tofu


Ingredience:
Těsto na taštičky:
špaldová mouka (3 hrnky typ 630 + 1 hrnek celozrnná mouka)4 hrnky
olivový olej2 lžíce
sůl1 lžička
vlažná voda1 hrnek
vejce na pomašlování taštiček1 ks
Náplň do taštiček:
mleté vepřové maso1 hrnek
mleté hovězí maso2 hrnky
jarní cibulka2 ks
žampiony4 - 5 ks
česnek2 stroužky
přírodní tofu180 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
třtinový cukr1 lžička
olivový olej1 lžíce
sojová omáčka1 lžíce
Omáčka k namáčení:
sojová omáčka4 lžíce
vinný ocet s oreganem2 lžíce
třtinový cukr2 lžíce
jarní cibulka1 ks
sezamová semínka1 lžička
Postup přípravy:

Když se pořádají rodinné oslavy, tak je dobré mít v rukávu nějakou dobrotu. Při té poslední jsem vsadila na plněné taštičky a sama jsem byla mile překvapena. Taštičky mizely z talíře tak rychle, že jsem je nestačila doplňovat. Tak pokud budete v dohledné době slavit nebo si chcete udělat tak trochu slavící večer, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Nejprve si připravíme náplň. Ve větší míse si smícháme náplň do taštiček, když smícháme mleté hovězí a vepřové, dále přidáme jarní cibulku, nadrobno nasekané houby, najemno nastrouhané tofu, česnek, sůl, pepř, cukr, olej a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme.

Poté si připravíme těsto na taštičky. V druhé místě smícháme mouku, olivový olej, sůl a vlažnou vodu a nejlépe pomocí mixérů s hnětacími háky těsto pořádně prohněteme. Těsto má tužší konzistenci je třeba jej pořádně propracovat a rozválet. Na pomoučněném vále pak těsto rozválíme na těsto o tloušťce cca 2 mm. Pomocí vykrajovátek na taštičky (o průměru 8 cm) pak vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka pak dáme plnou lžičku náplně a pomocí formičky vytvoříme taštičky. Taštičky pak pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Taštičky pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 25 minut.

Než se taštičky upečou tak si připravíme omáčku k namáčení taštiček. Smícháme si všechny ingredience tj. sójovou omáčku, vinný ocet, třtinový cukr, najemno nasekanou cibulku a sezamová semínka a promícháme.

Taštičky podáváme s omáčkou k namáčení. Taštičky je možné podávat jak teplé tak i studené.

Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno