Pažitka
Název:

Špaldové vafle se zastřeným vejcem a avokádem


Špaldové vafle se zastřeným vejcem a avokádem


Ingredience:
Vafle (4 ks):
vejce1 ks
mléko100 ml
celozrnná špaldová hladká mouka40 g
hladká špaldová mouka50 g
sůl dle chuti
soda na špičku nože
slunečnicová semínka30 g
olej na potření vaflovače
Na dokončení:
vejce4 ks
ocet dle potřeby
avokádo1 ks
citronová šťáva dle chuti
sůl dle chuti
červená cibule dle chuti
polníček nebo rukola dle chuti
Postup přípravy:

Když se řekne snídaně, co si vybavíte? Vajíčka, vafle…? A co dát tohle dohromady? Ne vafle na sladko, ale dobré slané vafle s celozrnnou moukou a slunečnicovými semínky, které obložíte avokádovou pomazánkou a roztékajícím se zastřeným vejcem. Za takovou snídani vám každý padne k nohám.

Ptáte se sami sebe, kde byste vzali tolik energie po ránu, abyste zvládli udělat vafle, vejce a avokádovou pomazánku? Věřte mi, nedá vám to moc zabrat, ale pokud to pro vás stejně není přesvědčivé, není problém udělat si vafle den předem a pak je prohřát na pánvičce nebo ve vaflovači.

Když jsme u toho vaflovače, už na střední škole jsem mívala nutkání nějaký si pořídit. Říkala jsem si: „využiju ho?„. A ano, vyyužiju ho. Když přijdete na chuť vaflím a zjistíte, kolik parádních obměn můžete připravit, nenecháte vaflovač dlouho chladným. A ani do něj nemusíte tolik investovat. Seženete ho už od pár stovek.

Až budete vafle připravovat, myslete na to, že trochu nabydou a začnou tlačit na víko vaflovače. Takže se nesnažte plnit vaflovač až po okraj, ale spíš těsto rozetřete po pečicí ploše v ne příliš vysoké vrstvě. Výjimkou by bylo těsto, které by nebylo kypřené nebo kynuté. Ale i to potřebuje trochu „vůle“.

Jestli máte tak jako já po ránu chuť spíše na něco sladkého, resp. na cokoliv, jen ne slaného (v mém případě je to nejlépe neslazená ovesná nebo pohanková kaše), ale rádi byste si vafle dali taky a chcete ušetřit čas, můžete část těsta odebrat, ještě než ho osolíte, trošku si ho podle chuti dosladit třeba rýžovým sirupem, dochutit skořicí a máte v tu ránu variantu, kterou si na talíři vyšperkujete třeba  oříškovým máslem, rozmačkaným banánem nebo jiným ovocem, jogurtem, marmeládou, atd.

1. V misce prošlehejte vejce s mlékem. Přidejte mouku, sůl, sodu, slunečnicová semínka a důkladně promíchejte metlou.

2. Vaflovač lehce potřete olejem. Rozlijte do něj rovnoměrně přiměřené množství těsta a pečte 4 minuty.

3. Avokádo rozmačkejte vidličkou v misce. Podle chuti zakápněte citronem a osolte. 

4. Připravte si zastřená vejce. Do hrnce nalijte vodu do výšky asi 10 - 15 cm. Hladina by neměla být vysoko, aby se vejce "nerozbilo". Přilijte asi 1 - 2 lžíce octa. Vodu přiveďte k varu, ale prudce nevařte, jen mírně táhněte okolo bodu varu. V hrnci utvořte vír. Doprostřed vklepněte vejce. Dávejte pozor, aby se voda příliš nerozbublala. Vařte 4 minuty. Vejce vyjměte a vložte na chvilku do studené vody. 

5. Vafli potřete avokádovou pomazánkou, rozprostřete na ni polníček. Položte doprostřed vejce, opepřete, osolte a posypte cibulkou nakrájenou najemno.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno