Ingredience (20 srdíček, Lidl vaflovač): | |
České Ghíčko Bio či jiný tuk | na potření vaflovače |
vejce | 2 ks |
mléko (rostlinné Provamel Quinoa-rýžové) | 350 ml |
pohanková mouka hladká | 60 g |
jemné ovesné vločky | 40 g |
bio špaldová mouka Lidl T 550 | 100 g |
panela či jiné sladidlo | 1 lžíce |
mletá skořice | 1 lžička |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžička |
Zdobení: | |
rozvar z jablek, javorového sirupu a skořice | dle chuti |
pokrájená jablka | dle chuti |
Potřebovala jsem velmi rychlou snídani. Původně mel být vejce natvrdo, na které už mám delší dobu chuť, ale nakonec byly chutě silnější. Vafličky vyhrály na plné čáře a moc jsme si pochutnali.
Příprava je velmi rychlá s pomocí tyčového mixéru. Rozklepneme vejce do vyšší nádoby, přidáme mléko, cukr, skořici, ovesné vločky a vše rozmixujeme. Dle konzistence nakonec přidáme libovolný druh mouky, já většinou dávám jen pohankovou hladkou, ale dnes jsem mouky namíchala (možnosti mouky - čistě pohanková hladká, klasická hladká mouka, či směs bezlepkové mouky). S pomocí metly vmícháme mouku společně s kypřícím práškem. Dáme si nahřát vaflovač, potřeme tukem, já zvolila Ghí, následně těsto nalijeme do vaflovače a necháme přibližně 4 minuty péct. já pekla na stupeň 5. Neodkrýváme vafle dřív jak po 3 minutách, mohly se roztrhat.
Během pečení vaflí si můžeme připravit rozvar. Oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka (či hrušky), přidáme lžíci javorového sirupu, skořici a krátce prohřejeme.
Zkoušela jsem dát kousky jablek i do těsta a také moc dobré.
A následně již jen upečené vafle nakrájíme, proložíme rozvarem, ozdobíme a zbaštíme.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka:
Pokud použijete bezlepkovou mouku a vafle by se trhaly, použijte pečící papír, který dáme na dno před nalitím těsta a následně na nalité těsto a pečeme, těsto se nebude k vaflovači chytat.
Podrobné info: