Ingredience: | |
med | 150 g |
třtinový cukr | 50 g |
vejce | 2 ks |
povolené máslo | 80 g |
špaldová mouka | 400 g |
pohanková mouka | 100 g |
prášek do perníku | 2 lžičky |
koření medový perník | 2 lžičky |
Velikonoce, stejně tak jiné svátky se pro mě díky dětem poněkud změnily a řekla bych k lepšímu. Ráda teď připravuji jídlo s daným svátkem spojené a zkoušíme různé tradice a zvyky. Perníčky jako výslužka pro koledníky se u nás v rodině dělaly, co pamatuji a proto jsem se rozhodla je letos udělat i pro ty, co přijdou na koledu k nám.
Med, cukr a vejce vyšleháme šlehačem do pěny cca 5 minut. V druhé míse smícháme mouky, prášek do perníku a koření medový perník a přidáme do medové směsi. Nakonec vmícháme povolené máslo. Z těsta uděláme bochánek, který minimálně na dvě hodiny uložíme do lednice. Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 6 minut.
Skladujeme v nádobě s víkem a pro změknuté přidáme polovinu jablka.