Pažitka
Název:

Špaldovo-pohankové perníčky


Špaldovo-pohankové perníčky


Ingredience:
Ingredience:
med150 g
třtinový cukr50 g
vejce2 ks
povolené máslo80 g
mouka (400g špaldová + 100g pohanková)500 g
prášek do perníku2 lžičky
koření medový perník2 lžičky
Tmavá varianta:
kakao+ 4 lžičky
Postup přípravy:

Pokud jde o vánoční cukroví, tak u nás nehrajeme na kvantitu, ale kvalitu. Vystačíme si se třemi druhy cukroví a perníčky patří mezi ty nejoblíbenější (vedle lineckého a vanilkových rohlíčků). Perníčky jsou u nás doménou především dětí, protože jimi plním adventní kalendáře, které k nám nosí Mikuláš.

Med, cukr a vejce vyšleháme šlehačem do pěny cca 5 minut. V druhé míse smícháme mouky, prášek do perníku a koření medový perník (případně kakao) a přidáme do medové směsi. Nakonec vmícháme povolené máslo. Z těsta uděláme bochánek, který minimálně na dvě hodiny uložíme do lednice. Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 6 minut. Můžete (či nemusíte) po vyndání z trouby přetřít bílkem (perníčky jsou pak lesklé). Stejně tak lze nechat neozdobené, nebo zdobit bílkovou polevou.

Skladujeme v nádobě s víkem a pro změknutí přidáme polovinu jablka (na změknutí stačí jeden den).

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno