Ingredience: | |
cizrna Bonduelle | 70 g |
jablečné pyré | 125 g |
České Ghíčko Bio | 50 g |
kokosový olej, neztužený Puritas | 50 g |
špaldová mouka hladká T 630 | 150 g |
žitná mouka chlebová | 50 g |
datlový sirup | 1 lžíce |
špaldová mouka hladká T 630 | na podsypání |
Venku bylo ošklivé počasí a já přemýšlela, jak syna zabavit. Rozhodla jsem se pro tvorbu sušenek. Příprava sušenek nás zabavila téměř na celé dopoledne. Společné tvoření nás velmi bavilo a vymýšleli jsme různé tvary, kombinace a tvorbu jsme si zpestřili nakonec i rozinkami.
Ne nadarmo se říká: "Kdo si hraje, nezlobí" a my si vyhráli dosytosti. Sušenky jsou výborné a nám už zbývá posledních pár kousků.
Cizrnu propláchneme a osušíme. Jablečné pyré vyšleháme společně s cizrnou. Na pracovní podložku nasypeme prosetou špaldovou a žitnou mouku, přidáme směs jablečného pyré a cizrny, datlový sirup, povolené Ghíčko a kokosový olej. Kokosový olej jsem nerozehřívala, pokud budete mít kokosový olej vyndaný z lednice, nechte jej povolit při pokojové teplotě. Z připravených surovin vypracujeme nelepivé těsto, důkladně propracujeme, během hnětení těsta jsem pomoučnila pracovní plochu. Můžeme nechat odležet v lednici, ideálně do druhého dne, já neměla tolik času a chtěli jsme tvořit hned. Z těsta vyválíme placku o výšce minimálně 0,5 cm a vykrajujeme libovolné tvary. Vykrojené sušenky klademe na plech s pečícím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C, pokud se použije kokosový olej, bude se zdát, že jsou sušenky po 30 minutách měkké, po vyndání a zchladnutí ztuhnou. Pokud chceme sušenky měkčí, musíme je vyndat hned, jak budou vespod lehce růžové. Tvrdost je závislá na délce pečení, já pekla 30 minut. Délka pečení se odvíjí od výšky těsta.
Podrobné info: