Ingredience: | |
špaldová mouka T 630 | 200 g |
žitná mouka jemně mletá | 110 g |
med | 140 g |
kokosový cukr | 2 lžíce |
Koko Ghí | 38 g |
celé vejce | 1 ks |
žloutek | 1 ks |
rýžovo-kokosové mléko | 1 lžíce |
perníkové koření | 1 lžička |
jedlá soda | 1,5 lžičky |
kakaový prášek | 1 lžíce |
bílek | na potření perníčků |
Zdobení: | |
voda | dle potřeby |
moučkový cukr | dle potřeby |
citron | dle potřeby |
Vánoce bez perníčků nejsou Vánoce!
Jedno z cukroví, které u nás nesmí rozhodně chybět. Já se letos rozhodla připravit klasiku s použitím kombinace špaldové a žitné mouky. Navíc s novinkou u nás doma a to Koko Ghí, nám moc chutná a do vánočního cukroví se skvěle hodí. S přípravou perníčků mi pomáhal můj syn, kterého vykrajování velmi baví, a tak jsme si užili skvělé dopoledne. Tyto perníčky budou jednou z náplní adventního kalendáře, kde mimo jiné budou pohankové rohlíčky, kokosové hvězdičky, hračky, kešu ořechy, vlašské ořechy, mandarinky, mnoho dalšího ovoce a tištěné pohádky na každý den jedna. A nyní k perníčkům.
Navážíme si mouky, nasypeme na podložku či vál, uděláme důlek a přidáme další ingredience, vejce, Koko Ghí, med, jedlou sodu, kakaový prášek, perníkové koření, kokosové mléko. Vypracujeme nelepivé těsto, v případě potřeby pomoučníme podložku špaldovou moukou T 630. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet do druhého dne. Těsto vyjmeme z lednice, necháme chvíli stát, propracujeme a vykrojíme požadované tvary, které klademe na plech s pečícím papírem. Připravené plechy s perníčky vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 150°C 10 minut, po vyndání ihned potřeme bílkem.
Je už na každém zda nazdobí či ponechá jen tak lesklé perníčky, já zdobila cukrovou polevou z vody a citronu, lze i z bílkové, to už je na každém.
Podrobné info: