Ingredience: | |
špaldová mouka T 1050 | 270 g |
žitná mouka celozrnná jemně mletá | 50 g |
vejce | 1 ks |
čerstvá bazalka | 5 g |
sůl | 15 g |
pesto z medvědího česneku | 1 lžička |
Alsan bio (náhražka másla) | 120 g |
České Ghíčko Bio | 50 g |
celé vejce na potření | 1 ks |
sezamová semínka | na posypání |
Sladkého máme už dost, ale stále nás honí mlsná, bylo by fajn něco k zakousnutí, tyčinky jsem ještě nezkoušela, a tak tu byla další výzva. Pokořit, vyzkoušet něco nového, rozhodla jsem se chvíli zkoušet slané pečivo. S bazalkou pracuji velmi ráda a k tyčinkám se přirozeně hodí, stejně jako pesto z medvědího česneku. Pokud jej nemáte, klidně postačí klasický česnek. Tyčinky se hodí jen tak večer k vínu, na piknik, na slavnostní stůl, jsou prostě univerzální.
Na pracovní podložku prosejeme mouky, přidáme Alsan Bio a Ghí, celé vejce, pokrájenou a v hmoždíři pomačkanou čerstvou bazalku, sůl, pesto z medvědího česneku.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které vložíme alespoň na jednu hodinu do lednice, bude se nám s ním lépe pracovat.
Když máme těsto vychlazené, vyndáme jej z lednice, prohněteme a vyválíme si válečky. Je jedno jestli si je vyválíme v dlaních a nebo na pracovní podložce. Pro přípravu tyčinky potřebujeme dva válečky, já si udělala jeden silnější a jeden tenčí, delší. Na jednom konci jsem těsto spojila a slabší váleček jsem obtočila kolem silnějšího. Takto připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Tyčinky na plechu s pečícím papírem vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C do zlatova, přibližně 25 - 30 minut.