Pažitka
Název:

Špaldovo-žitný brokolicový quiche pro děti od 1 roku


Špaldovo-žitný brokolicový quiche pro děti od 1 roku


Ingredience:
Těsto:
hladká žitná mouka120 g
hladká špaldová mouka200 g
rostlinný olej140 g
vejce1 ks
Náplň:
brokolicecca 160 g
tvaroh1 vanička
mléko100 ml
vejce2 ks
mozzarella1 ks
sezamová semínka3 lžíce
česnek1 stroužek
strouhaný muškátový oříšek na špičku lžičky
sůl dle chuti
kvalitní šunka nakrájená na proužky dle chuti
Postup přípravy:

Brokolici je u dětí vždycky lepší pro jistotu do něčeho „schovat“. Tak proč ne třeba do koláče, že? Tento je navíc s podílem žitné mouky a plný tvarohu.

Vejce a tuk rozšlehejte a postupně do něj přidávejte mouku, až se vám podaří vše zpracovat v těsto. To nechte v lednici odpočívat mezi tím, co budete připravovat náplň.

Brokolici naloupejte na malé růžičky a dejte vařit na cca 5 minut (můj tip pokud nechcete, aby ztratila barvu: nasypte k ní trošku jedlé sody. Mezitím vyšlehejte vejce s mlékem, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou mozzarellu, přidejte sezamová semínka a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polovinu uvařené brokolice společně se stroužkem česneku rozmixujte na kaši a vmíchejte do hmoty, stejně jako malé růžičky zbylé celé brokolice (aby zkrátka byly v koláči i nějaké kousky).

Těsto rozprostřete na dno vymazané kulaté formy (není dostatečně tvárné na to, aby se dalo dobře vyválet válečkem, takže jej jen „roztlapkejte“ rukama po dně). Nezapomeňte z části těsta udělat váleček a z něj vytvořit kolem dokola po obvodu okraj, aby vám náplň nevytekla (potřebujete aspoň tak 1 cm, možná i více). Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou a jen tak samotné v troubě 5 minut předpečte – na 170°C. Pak jej z trouby vytáhněte a přidejte náplň. Pokračujte v pečení na stejnou teplotu zhruba půl hodinky, dokud nebude koláč zlatavý.

Dětská specifika:

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno