Pažitka
Název:

Špaldový celozrnný ovocný koláč s drobenkou

Veganský recept


Špaldový celozrnný ovocný koláč s drobenkou


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná špaldová mouka350 g
pšeničné klíčky (nemusí být, stačí jen mouka 400 g)50 g
kypřící prášek bez fosfátů1 lžíce
strouhaná jablka50 g
rostlinný olej70 ml
kokosové mléko200 ml
skořice1 lžička
tekutý slad3 lžíce
ovoce na povrch
slunečnicová semínka na posyp
Drobenka:
špaldová mouka1/2 šálku
kukuřičná mouka1/2 šálku
olej1 lžíce
slad1 lžíce
mletý mák2 lžíce
Postup přípravy:

Je tu další výborný vláčný koláč, který je celkem jednoduchý na přípravu i na ingredience- výjimkou je kokosové mléko, které se dá dnes ale koupit téměř ve všech vietnamských večerkách či Albertu, Bille... Já ho kupuji v Sapě v Praze a tam plechovka vyjde na 20 kč. Je výborný i na vaření do slané kuchyně na rýži a omáčky... Použila jsem letní ovoce z mrazáku a to velké krásné růžové maliny. Nechala jsem se inspirovat makrobiotickou kuchařkou na další typ drobenky a myslím že je taky velice dobrá, bez cukru a malinkým množstvím tuku :-)..Koláč je opravdu vynikající!

Mouku, klíčky, kypřící prášek, skořici smícháme v jedné míse. Roztopíme troubu na 170°C. V další míse smícháme nastrouhaná jablka, olej, mléko a slad a pořádně promícháme. Tekutou směs přilijeme k sypké. Umícháme vláčné těsto, které není ani řídké ani tuhé ("jedno nebo dvě vejce jsou tři vejce " :-D). Stěrkou ho naházíme do pekáče s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Do těsta vmačkáme ovoce jak nejvíc to jde a posypeme semínky. Dáme péct. Mezitím si připravíme drobenku. Mouku smícháme s olejem, sladem a mákem a vytvoříme sypkou směs. Doba od vložení do trouby a posypáním by měla být cca 15 minut. Vytáhneme tedy koláč a posypeme ho drobenkou a dáme péct na dalších 30 minut. Celková doba je tedy 45 minut... Nejlepší je asi ještě trochu teplý, s šálkem kávy s rostlinným mlékem.... Dobrou chuť!!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Denisa Schmiedová

    zavřít okno