Ingredience: | |
celozrnná špaldová mouka | 350 g |
pšeničné klíčky (nemusí být, stačí jen mouka 400 g) | 50 g |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 lžíce |
strouhaná jablka | 50 g |
rostlinný olej | 70 ml |
kokosové mléko | 200 ml |
skořice | 1 lžička |
tekutý slad | 3 lžíce |
ovoce | na povrch |
slunečnicová semínka | na posyp |
Drobenka: | |
špaldová mouka | 1/2 šálku |
kukuřičná mouka | 1/2 šálku |
olej | 1 lžíce |
slad | 1 lžíce |
mletý mák | 2 lžíce |
Je tu další výborný vláčný koláč, který je celkem jednoduchý na přípravu i na ingredience- výjimkou je kokosové mléko, které se dá dnes ale koupit téměř ve všech vietnamských večerkách či Albertu, Bille... Já ho kupuji v Sapě v Praze a tam plechovka vyjde na 20 kč. Je výborný i na vaření do slané kuchyně na rýži a omáčky... Použila jsem letní ovoce z mrazáku a to velké krásné růžové maliny. Nechala jsem se inspirovat makrobiotickou kuchařkou na další typ drobenky a myslím že je taky velice dobrá, bez cukru a malinkým množstvím tuku :-)..Koláč je opravdu vynikající!
Mouku, klíčky, kypřící prášek, skořici smícháme v jedné míse. Roztopíme troubu na 170°C. V další míse smícháme nastrouhaná jablka, olej, mléko a slad a pořádně promícháme. Tekutou směs přilijeme k sypké. Umícháme vláčné těsto, které není ani řídké ani tuhé ("jedno nebo dvě vejce jsou tři vejce " :-D). Stěrkou ho naházíme do pekáče s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Do těsta vmačkáme ovoce jak nejvíc to jde a posypeme semínky. Dáme péct. Mezitím si připravíme drobenku. Mouku smícháme s olejem, sladem a mákem a vytvoříme sypkou směs. Doba od vložení do trouby a posypáním by měla být cca 15 minut. Vytáhneme tedy koláč a posypeme ho drobenkou a dáme péct na dalších 30 minut. Celková doba je tedy 45 minut... Nejlepší je asi ještě trochu teplý, s šálkem kávy s rostlinným mlékem.... Dobrou chuť!!
Podrobné info: