Pažitka
Název:

Špaldový chléb z kvásku

vegan, vegetariánské, intolerance laktózy, bez palmového oleje


Špaldový chléb z kvásku


Ingredience:
Ingredience:
aktivovaný žitný kvásek100 g
špaldová jemně mletá mouka520 g
voda180 g
rostlinné mléko120 g
rýžový sirup60 g
rostlinný olej + na vymazání formy60 g
sůl1 lžička
Postup přípravy:

Ten pocit, kdy narazíte na něco nečekaného, je naprosto skvělý. Miluju kváskové chleby, ale popravdě jsem si myslela, že jsou všechny  jen ve stylu žitného, typu Moskva. O to větší překvapení bylo, když se mi podařilo upravit recept do podoby, který odpovídá světlému, kupovanému chlebu. Něco mezi klasickým pšeničným a nadýchaným toastovým chlebem či vekou. Mňam. S marmeládou a arašídovým máslem nebo na topinky je to lahůdka.

Do mísy dejte aktivovaný kvásek (ideálně jej večer vytáhněte z lednice, přidejte mouku, vodu a přes noc nechejte na lince, ráno odeberte potřebné množství do chleba a zbytek opět dejte do lednice) a přidejte zbylé suroviny. Případně přidejte vodu / mouku podle potřeby. Vypracujte rukama těsto, které bude trošku lepivější, a přemístěte do vymazané chlebové formy.

Nechejte 5 hodin v teple vykynout. 

Po 5 hodinách chléb potřete vodou a pečte v předehřáté troubě při 200°C zhruba 40 minut.

Já osobně chléb po 30 minutách vyklopím z formy na mřížku a dopékám takto, chléb se tak krásně opeče a má nádhernou kůrku.

Upečený chléb nechejte zcela vychladnut na mřížce.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lenka Špaček

    zavřít okno