Ingredience: | |
špaldová mouka (130g špaldová typ 630 + 50g celozrnná špaldová) | 180 g |
vejce | 2 ks |
zakysaná smetana | 190 g |
mléko | 30 ml |
med | 2 lžíce |
povolené máslo | 40 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
švetky (vypeckované, rozpůlené) | cca 800 g |
mléko | 120 ml |
mletý mák | 80 g |
med | 1 lžíce |
Víkendové pečení mám ráda. Celá rodina je pohromadě a společně si pak vychutnáme nějakou tu laskominu. Na tento víkend jsem zvolila špaldový koláč ze zakysané smetany. Lze jej použít jako základ a přidat na něj jakékoliv ovoce a tentokrát padla volba na švestky a jejich neodmyslitelného spojence mák.
Nejprve si v míse vymícháme zakysanou smetanu, med, vejce a povolené máslo. Nachystáme si obě mouky s práškem do pečiva. Mouky práškem do pečiva potom nasypeme do těsta a promícháme.
Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a rozetřeme. Švestky si vypeckujeme a rozpůlíme. Klademe na těsto slupkou dolů, aby se nám koláč pak lépe krájel.
V rendlíku si zahřejeme mléko, med a mák. Tuto směs pak dáme navrch koláče a také ji rozetřeme, tak aby pokryla celý povrch koláče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Podrobné info: