Pažitka
Název:

Špaldový koláč ze zakysané smetany se švestkami a mákem


Špaldový koláč ze zakysané smetany se švestkami a mákem


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka (130g špaldová typ 630 + 50g celozrnná špaldová)180 g
vejce2 ks
zakysaná smetana190 g
mléko30 ml
med2 lžíce
povolené máslo40 g
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžičky
švetky (vypeckované, rozpůlené)cca 800 g
mléko120 ml
mletý mák80 g
med1 lžíce
Postup přípravy:

Víkendové pečení mám ráda. Celá rodina je pohromadě a společně si pak vychutnáme nějakou tu laskominu. Na tento víkend jsem zvolila špaldový koláč ze zakysané smetany. Lze jej použít jako základ a přidat na něj jakékoliv ovoce a tentokrát padla volba na švestky a jejich neodmyslitelného spojence mák.

Nejprve si v míse vymícháme zakysanou smetanu, med, vejce a povolené máslo. Nachystáme si obě mouky s práškem do pečiva. Mouky práškem do pečiva potom nasypeme do těsta a promícháme.

Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a rozetřeme. Švestky si vypeckujeme a rozpůlíme. Klademe na těsto slupkou dolů, aby se nám koláč pak lépe krájel.

V rendlíku si zahřejeme mléko, med a mák. Tuto směs pak dáme navrch koláče a také ji rozetřeme, tak aby pokryla celý povrch koláče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno