Pažitka
Název:

Španělský ptáček s rýží


Španělský ptáček s rýží


Ingredience:
Ingredience:
hovězí roštěná (vysoký roštěnec)600 g
hladká mouka1 - 2 lžíce
velké cibule5 ks
plnotučná hořčice dle chuti
salám nebo párek dle potřeby
vejce uvařené natvrdo dle potřeby
okurky v láku dle potřeby
olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Příloha:
rýže dle potřeby
Postup přípravy:

Tuhle klasiku miluji! Španělský ptáček je prostě luxusní záležitost. Osobně mám ráda jako přílohu rýži, ale náš malý Péťa raději knedlík.

Stejně jako u roštěné, můžeme tady zvolit úspornější variantu a použít hovězí plec kulatou, neboli falešnou svíčkovou Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na nudličky nakrájeným salámem nebo párkem, rozkrojenými, natvrdo uvařenými vejci a rozkrojenou sladkokyselou okurkou. Plátky srolujeme a spíchneme jehlami na závitky. 

V hrnci rozpálíme olej a přidáme na drobno nakrájenou cibuli, kterou restujeme do tmavě hněda (aby byla poté omáčka krásně tmavá). Pak přidáme připravené ptáčky, které  po všech stranách opečeme. Podlijeme vodou (můžeme přidat i bujón pro silnější chuť), přidáme trochu láku z okurek, lžíci plnotučné hořčice, sůl, pepř, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Podle potřeby ještě podléváme vodou. Ptáčky podáváme s rýží nebo knedlíkem.

VENDY TIP! Ptáčky můžeme vylepšit tak, že po potření hořčicí poklademe plátky debrecínky, nebo slaniny. Pro hezčí mozaiku můžeme přidat pórek, nebo kapii. A pro lepší chuť cibuli na měsíčky, nebo na hranolky pokrájený špek.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno