Pažitka
Název:

Špenátová krémová polévka pro děti od 6 měsíců


Špenátová krémová polévka pro děti od 6 měsíců


Ingredience:
Ingredience:
mražený sekaný listový špenát400 g
brambory250 g
cibule1 ks
smetana 12%100 g
vývar nebo vodacca 300 ml
česnek1 stroužek
olej dle potřeby
sůl dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
Postup přípravy:

Špenát nebývá mezi nejoblíbenějšími dětskými jídly. Naopak polévky vesměs všechny děti milují. Špenátová polévka tedy musí být alespoň něco mezi tím – něco, co děti možná vezmou na milost.

V hrnci rozpalte trošku oleje a osmažte na něm cibuli. Vzhledem k tomu, že polévku budeme v závěru stejně mixovat na krémovou, nijak velmi se s tím párat nemusíte, a vezměte ji tedy klidně i více nahrubo. Než cibule chytne zlatavou barvu, oloupejte a na kostičky nakrájejte brambory, které pak v téměř hotové cibuli ještě trošku zasmahnete. Poté zalijte vývarem, stáhněte plamen a pár minut povařte, dokud vám nezačnou měknout brambory. Poté teprve do hrnce přidejte mražený špenát, abyste jej zbytečně dlouho tepelně neupravovali. Společně dovařte a až vše bude měkké, přidejte stroužek česneku (nebo i více – dle chuti) a tyčovým mixerem (nebo v koktejlovém nástavci robotu) rozmixujte na hladký krém. Vraťte do hrnce, zjemněte smetanou či mlékem, v případě potřeby ještě můžete i doředit dalším vývarem. Dle chuti dosolte a dolaďte troškou strouhaného muškátového oříšku.

Pokud budete chtít z polévky udělat hlavní chod, doplňte chlebem, domácími krutony či vejcem. Já jsem udělala jeho ztracenou variantu, která nejvíce lahodí oku, ale dětem bych z bezpečnostních důvodů uvařila spíše klasické vajíčko natvrdo. Hodí se i čerstvá jarní cibulka, jejíž lehce štiplavá chuť k polévce krásně ladí.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno