Pažitka
Název:

Špenátová polévka s parmazánovým chipsem a ztraceným vejcem


Špenátová polévka s parmazánovým chipsem a ztraceným vejcem


Ingredience:
Ingredience:
střední cibule2 ks
zmražené špenátové listy700 g
obrovské brambory4 ks
česnek6 stroužků
polotučné mlékocca 2 dcl
máslo plátek
olej1 lžíce
zeleninový vývarcca 1 a 1/2 l
parmazánové konce, ale nejsou nutné dle potřeby
sůl dle chuti
pepř špetka
Parmazánové chipsy:
nastrouhaný parmazán Gran Moravia dle potřeby
vejce dle potřeby
Postup přípravy:

Už od dětství zbožňuji špenát. A venku je příšerná zima. Už jsem vyhlásila pátrání po rukavicích a kulichovi. Člověk je po té noční šichtě takový jakoby praštěný po hlavě, tak to chce do žaludku něco lehčího. A taky se mu nic nechce, proto by to mělo být relativně rychlé a jednoduché. Sečteno a podtrženo, výsledkem byla špenátová polévka. S hromadou česneku. To je přeci přírodní antibiotikum. Nějak ty bacily je třeba od sebe odhánět.

Na másle s olejem jsem nechala zesklovatět na hrubo pokrájenou cibuli. Všechno to projde mixérem, takže není třeba se zabývat estetikou. Cibuli jsem po dně hrnce líně převalovala, dokud už pomalu nezačala karamelizovat, ještě ne úplně, jen lehce. Přidala jsem kostky brambor, rozpustit špenát a za občasného míchání jsem počkala, dokud špenát nerozmrzl. Přidala jsem vývar, parmezánové konce a všechno to vařila, dokud brambory nebyly hotové. Konce jsem pak vytáhla, k polévce jsem přihodila česnek a všechno pořádně rozmixovala. Nakonec jsem přilila ještě mléko na zředění a zjemnění a polévku jsem podle chuti dosolila a opepřila.
 
Polévku jsem podávala s chipsem a ztraceným vejcem. Navíc jsem dala i cuketové chipsy, což jsem udělala hlavně proto, že mi v lednici přebýval zbytek cukety a bylo třeba s ním něco udělat. A pokud si do ní, jako jsem to udělala já, nedáte krutony z celozrnné housky, tak je celé jídlo naprosto bezlepkové ;).
 
Parmezánové chipsy:
Někdy v průběhu vaření polévky jsem zapnula troubu a na pečící papír jsem tvořila malé placičky ze strouhaného parmezánu. Trouba nemusí být úplně rozpálená, stačí, až bude více rozehřátá, tam plech dát, chipsy jsou opravdu hotové během 3minut. Je třeba na ně dávat pozor, aby se nespálily.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Katka Cinková

    zavřít okno