Ingredience: | |
máslo | 2 lžíce |
menší cibule | 1 ks |
česnek | 1 - 2 stroužky |
čerstvý špenát | 2 hrsti |
mladé kopřivy | 1 hrst |
zeleninový vývar | dle potřeby |
smetana na vaření 33% | 250 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Dnes máme ZELENÝ ČTVRTEK. V tento den se v chalupách vařilo z jarní zeleniny, nebo luštěnin. Hlavní ingrediencí bývaly mladé kopřivy, špenát a petrželka. Pekly se ale i preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám.
Špenát a kopřivy umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou. Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát s kopřivami. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme provařit. Poté ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému. Servírujeme ozdobené slaninou, nebo máslovými krutony.
Podrobné info: