Pažitka
Název:

Špenátovo-kopřivový krém


Špenátovo-kopřivový krém


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý špenát2 hrsti
mladé kopřivy2 hrsti
zeleninový vývar0,5 l
smetana250 ml
máslo2 lžíce
menší cibule1 ks
česnek1-2 stroužky
sůl1 špetka
pepř1 špetka
Postup přípravy:

Dnes máme ZELENÝ ČTVRTEK! V tento den se v chalupách vařilo, z jarní zeleniny, nebo luštěnin. Hlavní ingrediencí bývaly mladé kopřivy, špenát a petrželka. Pekly se ale i preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám.

Špenát a kopřivy umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou.
Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát s kopřivami.
Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme povařit.
Poté ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému.
Servírujeme ozdobené slaninou, nebo máslovými krutony.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno