Ingredience: | |
čerstvý špenát | 2 hrsti |
mladé kopřivy | 2 hrsti |
zeleninový vývar | 0,5 l |
smetana | 250 ml |
máslo | 2 lžíce |
menší cibule | 1 ks |
česnek | 1-2 stroužky |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
Dnes máme ZELENÝ ČTVRTEK! V tento den se v chalupách vařilo, z jarní zeleniny, nebo luštěnin. Hlavní ingrediencí bývaly mladé kopřivy, špenát a petrželka. Pekly se ale i preclíky, pletence nebo škvarkové placky, které se přikusovaly k jarním polévkám.
Špenát a kopřivy umyjeme, dáme do sítka a spaříme horkou vodou.
Na másle orestujeme cibulku, trochu česneku a přidáme špenát s kopřivami.
Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a necháme povařit.
Poté ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého krému.
Servírujeme ozdobené slaninou, nebo máslovými krutony.
Dobrou chuť!