Pažitka
Název:

Špenátovo-ricottové noky s pečeným lilkem

vegetariánský recept


Špenátovo-ricottové noky s pečeným lilkem


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý špenát90 g
ricotta80 g
vejce1 ks
hladká mouka + na pomoučnění120 g
sůl dle chuti
lilek200 g
olivový olej2 lžíce
bílá a černá sezamová semínka1 lžíce
cherry rajčata10 ks
čerstvě mletý pepř špetka
Postup přípravy:

Barevné a chutné kombinace osvěží váš jídelníček. Křupavý lilek se semínky pozvedne noky k dokonalosti.

Troubu zapněte na horní žár na 220 ˚C.

Lilek nakrájejte na plátky silné necelý 1 cm a plátky ještě nakrájejte tak, aby vám vznikly hranolky. Lilek osolte a lehce opepřete. Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej a lilek na něm opékejte, dokud nezačne zlátnout. Opečený lilek přesuňte do misky a obalte jej v sezamu. Poté rozložte lilek na plech vyložený pečícím papírem a opékejte do křupava – bude to trvat asi 25 minut. V polovině doby pečení přidejte cherry rajčátka.

Opraný špenát zbavte tuhých stonků. Přelijte listy vařící vodou (cca 1 litr) a poté je vložte do ledové vody. Špenát vyždímejte.

Do hrnce dejte vařit vodu na noky.

Špenát vložte do mísy, přidejte ricottu a vejce a společně rozmixujte. Poté směs osolte a zahustěte moukou. Pomoučněte si pracovní plochu a z těsta na ní vyválejte váleček, silný asi jako padesátikoruna. Z válečku ukrajujte asi 1-2 cm silné kousky. Z každého kousku vytvarujte namoučněným rukama kuličku, kterou zploštíte vidličkou. (Celkem byste měli získat asi 24 ks)

Noky vložte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut.

Scezené a okapané noky posypte na talíři opečenou zeleninou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno