Název:Špenátový quiche
Ingredience:
Těsto: |
hladká mouka | 1 a 1/4 hrnku |
sůl | 1/2 lžičky |
vychlazené a nastrouhané máslo | 100 g |
studená voda | 4 - 5 lžic |
Náplň: |
Lučina | 1 balení (100 g) |
smetana ke šlehání | 1/3 hrnku |
strouhaný eidam | 250 g |
vajíčka | 3 ks |
mražený špenát | 400 g |
jarní cibulka | cca 5 ks |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
Postup přípravy:Stalo se vám už někdy, že jste četli nějakou knížku a ta vás přímo inspirovala k tomu, něco dobrého si připravit, a při její četbě vás honila mlsná? Poprvé se mi to stalo, když jsem četla knížku Pod toskánským sluncem. A teď podruhé. Na léto jsem si objednala několik knížek, abych se zase ponořila do četby a užila si to, na co jsem v poslední době neměla moc času. Jednou z knížek je i Madame Chic aneb co všechno jsem se naučila v Paříži od Jennifer L Scottové. Hned první kapitola je věnovaná jídlu a už tam to začalo. A protože už jsem se delší dobu chystala poprvé upéct quiche, nastala ta pravá chvíle právě teď. Do vyhledávače jsem si zadala quiche a zrovna tento se mi líbil na první pohled a proto jsem ho vyzkoušela. A pokud budete mít chuť, můžete ho zkusit se mnou také.
Nejprve si připravíme těsto. Mouku smícháme se solí, přidáme nastrouhané máslo, promícháme a poté přidáme po lžicích vodu a zpracjeme důkladně v těsto. Těsto dáme do fólie a necháme v lednici cca 1 hodinu odpočinout.
Těsto vyválíme, kulatou formu o průměru cca 28 cm si vymažeme máslem a vyválené těsto do formy přeneseme a po stranách opatrně přitlačíme ke stěnám kulaté formy. Poté si připravíme náplň. Lučinu ušleháme se smetanou do hladka a poté budeme přišlehávat jedno vajíčko za druhým. Poté osolíme, přidáme nastrouhaný sýr, špenát, na plátky nakrájenou cibulku a opepříme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 stupňů cca 25 minut. Koláč necháte cca 15 minut vychladnout a můžete podávat. Ke koláči jsem připravila salát z rucoly, cherry rajčátek a olivového oleje.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno