Pažitka
Název:

Špenátový quiche


Špenátový quiche


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka1 a 1/4 hrnku
sůl1/2 lžičky
vychlazené a nastrouhané máslo100 g
studená voda4 - 5 lžic
Náplň:
Lučina1 balení (100 g)
smetana ke šlehání1/3 hrnku
strouhaný eidam250 g
vajíčka3 ks
mražený špenát400 g
jarní cibulkacca 5 ks
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
Postup přípravy:
Stalo se vám už někdy, že jste četli nějakou knížku a ta vás přímo inspirovala k tomu, něco dobrého si připravit, a při její četbě vás honila mlsná? Poprvé se mi to stalo, když jsem četla knížku Pod toskánským sluncem. A teď podruhé. Na léto jsem si objednala několik knížek, abych se zase ponořila do četby a užila si to, na co jsem v poslední době neměla moc času. Jednou z knížek je i Madame Chic aneb co všechno jsem se naučila v Paříži od  Jennifer L Scottové. Hned první kapitola je věnovaná jídlu a už tam to začalo. A protože už jsem se delší dobu chystala poprvé upéct quiche, nastala ta pravá chvíle právě teď. Do vyhledávače jsem si zadala quiche a zrovna tento se mi  líbil na první pohled a proto jsem ho vyzkoušela. A pokud budete mít chuť, můžete ho zkusit se mnou také.
Nejprve si připravíme těsto. Mouku smícháme se solí, přidáme nastrouhané máslo, promícháme a poté přidáme po lžicích vodu a zpracjeme důkladně v těsto. Těsto dáme do fólie a necháme v lednici cca 1 hodinu odpočinout.
 
Těsto vyválíme, kulatou formu o průměru cca 28 cm  si vymažeme máslem a vyválené těsto do formy přeneseme a po stranách opatrně přitlačíme ke stěnám kulaté formy. Poté si připravíme náplň. Lučinu ušleháme se smetanou do hladka a poté budeme přišlehávat jedno vajíčko za druhým. Poté osolíme, přidáme nastrouhaný sýr, špenát, na plátky nakrájenou cibulku a opepříme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 stupňů cca 25 minut. Koláč necháte cca 15 minut vychladnout a můžete podávat. Ke koláči jsem připravila salát z rucoly, cherry rajčátek a olivového oleje. 
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno