Ingredience na těsto: | |
hladká mouka | 200 g |
máslo | 100 g |
žloutek | 1 ks |
sůl | 1 špetka |
studená voda | 4 lžíce |
Ingredience na náplň: | |
sekaný špenát | 400 g |
sýr ementál | 150 g |
vejce | 2 ks |
smetana | 250 ml |
sůl | 1 špetka |
Můj muž strašně miluje quiche. Receptů je na něj spousta, ale jak se liší ten můj? Množstvím špenátu. Mohl by se klidně jmenovat "špenátovník".
Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto, které hned vyválíme a namačkáme do dortové formy, vyložené pečícím papírem.
Dno těsta propícháme vidličkou a zatížíme třeba fazolemi. Pečeme zhruba 15 minut na 180 °C.
Mezitím si připravíme náplň, kdy si nakrájíme ementál na drobné kostičky, připravíme si špenát (čerstvý orestujeme na cibulce nebo jen spaříte horkou vodou) a rozmícháme si smetanu s vejcem.
Vyndáme korpus z trouby a vrstvýme sýr se špenátem. Nakonec zalijeme smetanou s vejcem. Osolíme a případně dokořeníme dle chuti. Pro děti zbytečně někořením, až na čerstvé bylinky. Znovu dáme do trouby a pečeme asi 20 minut.
Jakmile koláček zezlátne a vyndáváme z trouby, chvilku necháme a krájíme. Je výborný, jak teplý, tak i studený.
Doboru chuť všem manželům!