Pažitka
Název:

Špenátový quiche / Quiche aux épinards


Špenátový quiche / Quiche aux épinards


Ingredience:
Těsto (větší koláčová forma):
hladká mouka175 g
studené máslo, nakrájené na kousky100 g
žloutek1 ks
sůl špetka
studená voda4 lžíce
Náplň:
mražený nebo čerstvý špenát400 g
slanina v celku, nakrájená na kostičky200 g
sýr gruyère lze nahradit parmazánem100 g
smetana ke šlehání250 ml
vejce, prošlehaná3 ks
malá cibule, na drobné kostičky1 ks
mořská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
nastrouhaný muškátový oříšek špetka
olej na smažení2 lžíce
česnek, nadrobno1 stroužek
máslo na vytření formy kousek
hrubá mouka na vysypání formy dle potřeby
Postup přípravy:

Mezi naše nejoblíbenější jarní recepty patří špenátový koláč. Je v něm vše co máme rádi a skvěle se hodí jako lehká večeře se zeleninovým salátem. Těsto si můžete udělat sami nebo koupit hotové ať už listové nebo křehké těsto na koláče nebo přímo těsto na quiche.

1) Těsto lze velmi rychle připravit v robotu. Do mísy dejte mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody. Krátce promixujte dlouhými noži nebo hákem na těsto. Směs připomíná drobenku. Nasypte ji na pomoučněný vál a ručně spojte v těsto. Pracujte rychle, aby těsto nebylo příliš tuhé.

.....Pokud jste těsto koupili hotové tuto část pracovního postupu vynechte a hotové těsto rovnou rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.

2) Předehřejte troubu na 200°C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu dotenka. Namotejte ho na váleček a rozviňte do formy. Prsty přitiskněte ke stěnám a dnu formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte chladit na 10 minut do lednice.

3) Na těsto položte kus pečícího papíru tak aby zakryl dno formy a vsypte hrst fazolí jako zátěž.
Pečte 15 minut. Sundejte fazole i papír a pečte dalších 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.

4) Mezitím připravte náplň:

ve středně velkém kastrůlku opečte na oleji pokrájenou  cibulku do sklovita, přidejte pokrájenou slaninu a česnek a zlehka vše  znovu opečte. Pokud koláč připravujete z čerstvých listů špenátů, postačí je jen zlehka spařit v horké vodě, nechat zchladnout  a pokrájet  na prkýnku. Pokud použijete mražený špenát, nechte ho chvilku povolit při pokojové teplotě a potom ho přidejte ke slanině s cibulí. S troškou vody ho poduste, ochuťte solí, pepřem. Hotovou špenátovou směs dejte na cedník okapat a vychladnout.

-  sýr nastrouhejte na hrubo

V misce promíchejte smetanu s prošlehanými vejci, ochuťte lehce solí, pepřem, muškátovým oříškem. Přidejte sýr a připravenou špenátovou směs.

5) Teplotu v troubě snižte na 190°C. Směsí přelijte předpečený korpus a pečte zhruba 25 minut, až náplň zpevní a zezlátne. Před vyndáním z formy nechte koláč zchladnout. Před pečením můžete povrch koláče ozdobit vykrájenými tvary ze zbylého těsta, přidat můžete černé olivy a sušená rajčata v oleji.

RADA navíc : Okraje koláče a tvary z těsta potřete žloutkem.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno