Těsto: | |
hladká mouka | 180 g |
ztuhlé máslo | 130 g |
studená voda | 5 lžic |
žloutek | 1 ks |
sůl | špetka |
muškátový oříšek | špetka |
Náplň: | |
čerstvé špenátové listy | 350 g |
kozí sýr | 200 g |
lučina | 200 g |
sušená rajčata | 2 hrsti |
červená cibule | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
vejce | 4 ks |
smetana ke šlehání | 250 ml |
olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | le chuti |
Quiche je slaný koláč, který pochází z Francie a nejčastěji se plní směsí sýra, vajec, smetany a zeleniny, kterou máme rádi a servírují se teplé nebo studené. Já jsem zvolila mou oblíbenou verzi se špenátem, sušenými rajčaty a kozím sýrem.
Jako první si připravíme těsto na quiche.
Mouku prosejeme a smícháme spolu se solí a muškátovým oříškem. Tuhé máslo nastrouháme nahrubo a jemně promícháme spolu s moukou, přidáme žloutek, postupně přiléváme lžíce vody. Vznikne nám drobenkové těsto, které vyválíme na plát a poté ho rozprostřeme do zapékací misky vyloženou pečícím papírem a prsty vtiskneme těsto až k hornímu okraji misky. Spodní vrstvu propícháme špejlí a dáme vychladit na 15 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň.
Cibuli, česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, orestujeme 1 minutu na olivovém oleji a necháme vychladit.
Špenát omyjeme, spaříme vroucí vodou a nasekáme najemno.
V misce si vyšleháme vejce, přidáme nakrájený kozí sýr, lučinu, sušená rajčata, vychladlý orestovaný česnek s cibulí, špenát, smetanu, sůl a promícháme.
Na vychladlé těsto si položíme ještě jeden pečící papír a vsypeme 2 hrsti hrachu jako zátěž a dáme péct na 200° asi 15 minut až okraje těsta mírně zezlátnou.
Poté vyndáme z trouby, odstraníme zátěž (pečící papír, hrách) a vlijeme celou náplň na těsto a pečeme na 180° cca 25 minut dozlatova.