Pažitka
Název:

Špenátový quiche s kozím sýrem a sušenými rajčaty


Špenátový quiche s kozím sýrem a sušenými rajčaty


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka180 g
ztuhlé máslo130 g
studená voda5 lžic
žloutek1 ks
sůl špetka
muškátový oříšek špetka
Náplň:
čerstvé špenátové listy350 g
kozí sýr200 g
lučina200 g
sušená rajčata2 hrsti
červená cibule1 ks
česnek4 stroužky
vejce4 ks
smetana ke šlehání250 ml
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř le chuti
Postup přípravy:

Quiche je slaný koláč, který pochází z Francie a nejčastěji se plní směsí sýra, vajec, smetany a zeleniny, kterou máme rádi a servírují se teplé nebo studené. Já jsem zvolila mou oblíbenou verzi se špenátem, sušenými rajčaty a kozím sýrem.

Jako první si připravíme těsto na quiche.
Mouku prosejeme a smícháme spolu se solí a muškátovým oříškem. Tuhé máslo nastrouháme nahrubo a jemně promícháme spolu s moukou, přidáme žloutek, postupně přiléváme lžíce vody. Vznikne nám drobenkové těsto, které vyválíme na plát a poté ho rozprostřeme do zapékací misky vyloženou pečícím papírem a prsty vtiskneme těsto až k hornímu okraji misky. Spodní vrstvu propícháme špejlí a dáme vychladit na 15 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň.
Cibuli, česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, orestujeme 1 minutu na olivovém oleji a necháme vychladit.
Špenát omyjeme, spaříme vroucí vodou a nasekáme najemno.
V misce si vyšleháme vejce, přidáme nakrájený kozí sýr, lučinu, sušená rajčata, vychladlý orestovaný česnek s cibulí, špenát, smetanu, sůl a promícháme.
Na vychladlé těsto si položíme ještě jeden pečící papír a vsypeme 2 hrsti hrachu jako zátěž a dáme péct na 200° asi 15 minut až okraje těsta mírně zezlátnou.
Poté vyndáme z trouby, odstraníme zátěž (pečící papír, hrách) a vlijeme celou náplň na těsto a pečeme na 180° cca 25 minut dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Petra Kafuňková

    zavřít okno