Ingredience: | |
vepřová plec | 1,2 kg |
špek | 200 g |
12% smetana na vaření | 400 g (2 kelímky) |
malá cuketa | 1 ks |
velká cibule | 2 ks |
velká mrkev | 3 ks |
velká rajčata | 3 ks |
celer | 1/4 bulvy |
provensálské koření | 1 lžíce |
olej | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
Opět tady máme cuketovou sezónu a tak si přichystejme nějakou chutnou omáčku.
Špek nakrájíme na širší špalíčky a vložíme je pro snadnější prošpikování masa na chvíli mírně ztuhnout do mrazáku.
Všechnu zeleninu očistíme, rajčata, nařízneme do kříže, dáme je do hlubšího hrnce a zalijeme vroucí vodou. Ochladíme je studenou vodou a slupku sloupneme. Poté vše drobně nakrájíme a dáme na dno pomalého hrnce (dále jen PH).
Maso ponecháme vcelku, opláchneme ho a osušíme. Ostrým, dlouhým nožem uděláme podélně do masa otvory a ty naplníme ztuhlými špalíčky špeku. Maso zajistíme provázkem, osolíme a posypeme provensálským kořením.
Pak maso ze všech stran opečeme na pánvi s rozehřátým olejem a přemístíme ho do PH na připravenou zeleninu.
Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme II. stupeň a pomalíme 4 hodiny.
Měkké maso z PH vytáhneme a zeleninu přelijeme do většího kastrolu. Přidáme smetanu a ponorným mixérem vše rozmixujeme. Omáčku podle potřeby naředíme druhou smetanou na námi požadovanou hustotu, dochutíme solí a necháme 2 minutky slabým varem provařit.
Maso naporcujeme a podáváme. Na přílohu se hodí knedlík, rýže i těstoviny.
Podrobné info: