Pažitka
Název:

Špikované hovězí s omáčkou z červeného vína a kořenové zeleniny


Špikované hovězí s omáčkou z červeného vína a kořenové zeleniny


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso500 g
slanina150 g
červená cibule2 ks
větší mrkev1 ks
větší petržel1 ks
červené víno3 dl
máslo2 lžíce
cukr2 lžíce
sůl dle chuti
pepř špetka
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
Postup přípravy:

Můj tip na slavnostnější večeři v případě, že nemáte příliš čas ztrácet čas s minutkou, je naprosto jasný – luxusní spojení hovězího a červeného vína, to prostě miluji! 

S přípravou jídla začneme den předem, kdy si maso prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou a osolíme a opepříme podle chuti. Já jsem použila hovězí zadní, dobře by se myslím hodilo i tučnější hovězí maso. Cibuli nakrájíme na kostky, mrkev a petržel na kolečka a společně s prošpikovaným masem naložíme do červeného vína (já jsem použila Merlot, který má plnou suchou chuť, neboť červená vína jsou pro mě dost těžká) a přidáme bobkové listy a nové koření.

Na cca 2 lžících másla krátce orestujeme zeleninu, kterou poté vyjmeme a na stejném tuku prudce zatáhneme maso (v kuse, nekrájíme). K masu poté vrátíme zeleninu a koření a podlijeme vínem (množství záleží na velikosti masa) tak, aby se částečně dusilo. Stáhneme plamen, přiklopíme poklicí a necháme lehce probublávat, dokud nebude maso měkké. Můžete si samozřejmě pomoci tlakovým hrncem, bez něj to trvá přibližně dvě hodiny. Chcete-li omáčku poctivou a hustou, můžete nechat vydusit do základu a znovu podlít vínem.

Až je maso měkké, vyjmeme jej ze šťávy a tuto lehce dosladíme (množství cukru záleží na kyselosti vína) a rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v případě potřeby opět naředíme vínem a dochutíme troškou cukru.

Maso krájíme na plátky a přeléváme omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí šťouchané brambory nebo kaše. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno