Ingredience: | |
namočená cizrna | 2 šálky |
přírodní Šmakoun | 100 g |
nasekaná jarní cibulka (zelená část) | 1 šálek |
nasekaná petrželka | 1/2 šálku |
nasekaný česnek | 4 stroužky |
mletý římský kmín | 1 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
pepř | 1/2 lžičky |
chilli | větší špetka |
olivový olej | dle potřeby |
slunečnicová a sezamová semínka | dle chuti |
Falafel je čistě vegetariánský pokrm pocházející z Egypta. Jedná se o smažené kuličky z cizrny. Servíruje se na talíři nebo v chlebu typu pita s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou tahini, zeleninou apod. Je bohatý na proteiny a vitamíny.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Cizrnu namočíme přes noc, aby byla měkká ke konzumaci, ale stále křupavá. Slijeme vodu a cizrnu rozmixujeme. Do mixéru přidáme Šmakouna, cibulku, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Tvarujeme kuličky a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Obalíme je v semínkách a vyskládáme na pečící papír.
Pokapeme je olejem a pečeme dozlatova. Podáváme s bílým jogurtem a opečeným chlebem.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: