Pažitka
Název:

Srnčí hřbet s vlašskými ořechy a žloutkovo-pudinkovým krémem


Srnčí hřbet s vlašskými ořechy a žloutkovo-pudinkovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
bílky10 ks
panela102 g
vlašské ořechy114 g
sůl špetka
špaldová mouka T 630130 g
kakaový prášek Troubelice2 lžíce
Krém:
mandlové mléko nebo kokosové mléko v plechu250 ml
pudinkový prášek bio Amylon1 ks
žloutek5 ks
panela3 lžíce
panela do pudinku1 - 2 lžíce
Alsan bio140 g
Poleva:
Vivani čokoláda na vaření dle potřeby
plátky mandlí dle potřeby
Postup přípravy:

Potřebovala jsem zužitkovat bílky a srnčí hřbety, o je láska z mládí, kterou připravovala naše maminka. Rozhodla jsem se nám připravit něco na zub a zároveň si opět vyzkoušet žloutkový krém, který připravuji jen na slepování vánočního cukroví. Pokud vám někdy zůstane více bílků, zde postačí pět, určitě si na tuto dobrůtku vzpomeňte, stojí za vyzkoušení.

Příprava je velmi snadná. Bílky vyšleháme se špetkou soli a s cukrem v tuhý sníh. Následně již jen vmícháme namleté vlašské ořechy a mouku. Část těsta odebereme a vmícháme do něho kakaový prášek.

Do formy na biskupský chlebíček, já použila silikonovou formu, nalijeme světlou část a následně do světlé tmavou část. Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, nejlépe jej připravíme den předem.

Během chladnutí si připravíme žloutkový krém. Do hrnce s vodou dáme skleněnou mísu, do které dáme žloutky. Pomalým vařením ve vodní lázni žloutky šleháme společně s cukrem nad parou. Nesmí se vařit příliš rychle, rozhodně nikam neodcházíme ani nepřestáváme šlehat, žloutky by se začaly chytat ke dnu a byly by v krému cítit kousky. Šleháme tak dlouho, dokud se nevytvoří krémová konzistence. Já šlehala při této přípravě už několikrát. Osvědčilo se mi pomalé vaření, šlehání kolem 8 - 10 minut, hlavně kvůli synovi raději volím delší čas přípravy.

Připravený žloutkový krém dáme stranou a uvaříme si pudink z rostlinného mléka. Nejchutnější mi přijde z kokosového mléka v plechu. Na 250 ml mléka jsem dala jeden sáček pudinku a lžíci panely. Já se s přípravou pudinku nepářu. Do mléka nasypu sladidlo, přidám pudink a začnu pomalu vařit do zhoustnutí. Připravený pudink necháme vychladnout a následně vyšleháme se žloutkovým krémem a pomalu přidáváme povolený alsan bio - alternativa pro máslo. Vzniklý krém dáme na 30 minut vychladit.

Když máme korpus vychladlý, nakrájíme jej na 1 cm plátky. Vyndáme si krém z lednice a jednotlivé pláty potřeme a lepíme k sobě. Nakonec celý srnčí hřbet potřeme zbylým krémem a polijeme čokoládou, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Následně již jen posypeme mandlovými plátky a dáme zachladit.

Nezapomeňte si dát pod hřbet před politím čokoládou pečící papír. Po zaschnutí čokolády se s ním špatně manipulovalo. Čokoláda, která stéká, dokáže vytvořit nedobytnou pevnost kolem dokola.

Při krájení srnčího hřbetu krájím přes roh, vytvoří tak krásnou kresbu.

Přeji příjemné mlsání.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno