Ingredience: | |
vejce M | 2 ks |
mléko | 150 g |
olej | 180 g |
vařená nastrouhaná červ. řepa | 300 g |
hladká mouka | 300 g |
cukr krupice | 200 g |
kakao | 30 g |
prášek do pečiva | 12 g |
sůl | 2 g |
mletá skořice | 2 g |
Poleva: | |
hořká čokoláda | 100 g |
smetana na šlehání | 110 g |
sůl | 1 g |
posekané ořechy | 1 velká hrst |
Josefa Maršálka jste si mohli všimnout v pořadu: Peče celá země. Je to již známý cukrář, který sbíral zkušenosti v Londýně a vydává svoje, u nás, velmi oblíbené kuchařky.
V míse smícháme prosátou mouku, kakao, sůl, cukr, skořici a kypřící prášek.
V mléce rozkvedláme vejce s olejem a vlijeme do mouky, přidáme nastrouhanou řepu.
Stěrkou nebo ruční metlou vše dobře promícháme do hladké hmoty.
Chlebíčkovou formu na dně vymažeme olejem a ne něj přilepíme pruh pečícího papíru.
Vlijeme těsto a klepneme s formou o stůl, aby se těsto srovnalo a nebyly v něm vzduchové bubliny.
Srovnáme povrch stěrkou a vložíme do předem vyhřáté trouby.
Pečeme na horkovzduch na 160 st. asi 45-50 minut.
Vyzkoušíme špejlí zda chlebíček dostatečně upečen.
Necháme vychladnout, nožem přejedeme po obvodu formy, abychom ho uvolnili.
Vyjmeme opatrně z formy.
Poleva:
Do misky nalámeme čokoládu. Smetanu se solí přivedeme k varu a vlijeme na čokoládu, necháme chvilku stát a pak metlou promícháme dohladka.
Polijeme vychladlý chlebíček a posypeme sekanými ořechy. Dobrou chuť!