Ingredience: | |
nízký roštěnec | 1 kg |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
hořčice | 3 lžíce |
worcester | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Tatarka: | |
majonéza | 200 g |
velká kyselá okurka nastrouhaná nahrubo | 1 ks |
menší cibule nastrouhaná nahrubo | 1/2 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
citronová šťáva | dle chuti |
Poslyšte, ono to zase není bůhvíjak těžký udělat dobrej roastbeef. Letos jsem se do něj pustila s chutí, a když dodržíte pár základních postupů, musí se vám podařit stejná dobrota jako mně! Tak šup zástěru a jdeme na to.
Maso odblaníme, svážeme provázkem, aby drželo tvar, a ze všech stran dobře osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a pokapeme worcestrovou omáčkou. Pak ho položíme na talíř, přikryjeme folií a dáme odpočívat do lednice přes noc.
Druhý den vyndáme maso z lednice cca hoďku před přípravou, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Na rozpálenou pánev nalijeme asi 2-3 lžíce oleje a maso na něm zprudka zatáhneme ze všech stran. /z každé cca 2 minutky/.
Pak roštěnou přendáme do pekáčku a nepřiklopené ho pečeme cca 30-35 minut. Já dostala k Vánocům báječný nádobí od Royalty Line se systémem CLICK, takže na pánvi zatáhnu maso, hned ji strčím do trouby a jen odepnu rukojeť. Přesně tahle funkce nádobí mi v kuchyni chyběla, nic nemusím přendávat!
Po těch 35 minutách by maso mělo mít uvnitř něco mezi 54-58 stupni, což je pro roastbeef ideální stav propečení, který můžete kontrolovat kuchyňským teploměrem.
Když je hotovo, vyndáme roštěnou z trouby a necháme ho alespoň 45 minut odpočívat. Jen tak docílíme udržení veškeré šťávy uvnitř masa a nevyteče nám na prkýnko. No a je to! Už stačí jen udělat výbornou domácí tatarku smícháním všech uvedených surovin a vychutnat si šťavnatý plátečky vynikajícího roastbeefu, kterej určitě neděláte naposledy!
Podrobné info: