Pažitka
Název:

Šťavnatý Roastbeef


Šťavnatý Roastbeef


Ingredience:
Ingredience:
nízký roštěnec1 kg
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
hořčice3 lžíce
worcester dle chuti
olej dle potřeby
Tatarka:
majonéza200 g
velká kyselá okurka nastrouhaná nahrubo1 ks
menší cibule nastrouhaná nahrubo1/2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:

Poslyšte, ono to zase není bůhvíjak těžký udělat dobrej roastbeef. Letos jsem se do něj pustila s chutí, a když dodržíte pár základních postupů, musí se vám podařit stejná dobrota jako mně! Tak šup zástěru a jdeme na to.

Maso odblaníme, svážeme provázkem, aby drželo tvar, a ze všech stran dobře osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a pokapeme worcestrovou omáčkou. Pak ho položíme na talíř, přikryjeme folií a dáme odpočívat do lednice přes noc.

img_9336 img_9343 img_9346
Druhý den vyndáme maso z lednice cca hoďku před přípravou, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Na rozpálenou pánev nalijeme asi 2-3 lžíce oleje a maso na něm zprudka zatáhneme ze všech stran. /z každé cca 2 minutky/.

img_9351 img_9417
Pak roštěnou přendáme do pekáčku a nepřiklopené ho pečeme cca 30-35 minut. Já dostala k Vánocům báječný nádobí od Royalty Line se systémem CLICK, takže na pánvi zatáhnu maso, hned ji strčím do trouby a jen odepnu rukojeť. Přesně tahle funkce nádobí mi v kuchyni chyběla, nic nemusím přendávat!
Po těch 35 minutách by maso mělo mít uvnitř něco mezi 54-58 stupni, což je pro roastbeef ideální stav propečení, který můžete kontrolovat kuchyňským teploměrem.

img_9425 img_9430 img_9447

Když je hotovo, vyndáme roštěnou z trouby a necháme ho alespoň 45 minut odpočívat. Jen tak docílíme udržení veškeré šťávy uvnitř masa a nevyteče nám na prkýnko. No a je to! Už stačí jen udělat výbornou domácí tatarku smícháním všech uvedených surovin a vychutnat si šťavnatý plátečky vynikajícího roastbeefu, kterej určitě neděláte naposledy!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno