Ingredience: | |
hovězí steak | 2 ks |
smetana na vaření | 1 ks |
čerstvé oregano | 1 hrstička |
olivový olej | 2 lžíce |
stroužek česneku | 2 ks |
máslo | 1 kousek |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
Na salát: | |
ledový salát | 1/2 ks |
rajčata | 2 ks |
salátová okurka | 1/3 ks |
svazek ředkviček | 1 ks |
jarní cibulka | 1 ks |
olivový olej | 1 velká lžíce |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
Připravíme si veškeré suroviny. Hlavně steak je dobré mít v pokojové teplotě, pokud ho nechceme nakládat přes noc.A můžeme se dát do přípravy gastronomického zážitku za doprovodu třeba dobrého červeného vína k hovězímu. To už však nechám na vás.
Salát nakrájíme na tenčí plátky, které vložíme do mísy.
Ředkvičky nakrájíme také na tenké plátky a přidáme k salátu.
Rajčata zbavíme tvrdých středů a nakrájíme na měsíčky.
Nakonec nakrájíme cibulku a okurku. Vše jemně promícháme, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Steak zalijeme asi 1/2 dcl oleje a vmasírujeme oregano. Necháme cca 15 minut odležet v pokojové teplotě.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej na kterém cca 2 minuty prohřejeme stroužky česneku, které poté vyndáme.
Steak zprudka opečeme cca 3 minuty z každé strany, poté plotýnku vypneme, přiklopíme pokličkou a necháme cca 5 minut ještě dojít mimo plotnu.
Do výpeku nalijeme smetanu, hodně opepříme, osolíme a přidáme hrst nasekaného oregana. Za stálého míchání necháme provařit.
Nakonec do omáčky zamícháme oříšek másla. Ten jí krásně zjemní. Podáváme s čerstvou bagetkou.
Dobrou chuť!