Pažitka
Název:

Steak s čerstvou oreganovou omáčkou a lehkým zeleninovým salátem


Steak s čerstvou oreganovou omáčkou a lehkým zeleninovým salátem


Ingredience:
Ingredience:
hovězí steak2 ks
smetana na vaření1 ks
čerstvé oregano1 hrstička
olivový olej2 lžíce
stroužek česneku2 ks
máslo1 kousek
sůl1 špetka
pepř1 špetka
Na salát:
ledový salát1/2 ks
rajčata2 ks
salátová okurka1/3 ks
svazek ředkviček1 ks
jarní cibulka1 ks
olivový olej1 velká lžíce
sůl1 špetka
pepř1 špetka
Postup přípravy:

Připravíme si veškeré suroviny. Hlavně steak je dobré mít v pokojové teplotě, pokud ho nechceme nakládat přes noc.A můžeme se dát do přípravy gastronomického zážitku za doprovodu třeba dobrého červeného vína k hovězímu. To už však nechám na vás.

Salát nakrájíme na tenčí plátky, které vložíme do mísy.

Ředkvičky nakrájíme také na tenké plátky a přidáme k salátu. 

Rajčata zbavíme tvrdých středů a nakrájíme na měsíčky.

Nakonec nakrájíme cibulku a okurku. Vše jemně promícháme, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. 

Steak zalijeme asi 1/2 dcl oleje a vmasírujeme oregano. Necháme cca 15 minut odležet v pokojové teplotě.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej na kterém cca 2 minuty prohřejeme stroužky česneku, které poté vyndáme.

Steak zprudka opečeme cca 3 minuty z každé strany, poté plotýnku vypneme, přiklopíme pokličkou a necháme cca 5 minut ještě dojít mimo plotnu. 

Do výpeku nalijeme smetanu, hodně opepříme, osolíme a přidáme hrst nasekaného oregana. Za stálého míchání necháme provařit.

Nakonec do omáčky zamícháme oříšek másla. Ten jí krásně zjemní. Podáváme s čerstvou bagetkou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno