Pažitka
Název:

Steak z tuňáka


Steak z tuňáka


Ingredience:
Ingredience:
krevety1 kg
kalamáry1/2 kg
steak z tuňáka4 ks
rostlinné máslo80 g
máslo1 lžíce
čerstvá citronová šťáva2 lžíce
čerstvý koriandr svazek
avokádový olej1 dcl
mořská sůl špetka
drcený pepř špetka
česnek12 stroužků
Postup přípravy:

Moře mám téměř za humny, rodinná poptávka si žádala mořských plodů, tudíž jsem byla nucena navštívit rybí trh. Osobně toto místo nemám moc v lásce - hodně vody, hodně lidí, příliš silné aroma. 

Moře mám téměř za humny, rodinná poptávka si žádala mořských plodů, tudíž jsem byla nucena navštívit rybí trh. Osobně toto místo nemám moc v lásce - hodně vody, hodně lidí, příliš silné aroma. Úkol zněl jasně, krevety a kalamáry. Pro sebe jsem si vyhlídla steak z tuňáka.

Tuňák je má oblíbená ryba, rychlá příprava a šťavnatá dobrota. Chuťový zážitek zaručen, ovšem! Maso nesmí být příliš moc propečené - zde platí pravidlo, že méně je někdy více, takže spíše rare, maximálně médium rare, prostě syrový střed tuňákovi sluší. Rybu dále kořením pouze drceným pepřem a mořskou solí, někdy marinuji.

Stočené masité krásky a kalamáry připravuji nejraději na másle, česneku a bylinkách - toť oblíbená rodinná kombinace. Od místních jsem se naučila krevety nejprve povařit ve vroucí vodě ochucené citrónovou šťávou a solí. Zpočátku jsem byla trochu skeptická, nevěřila jsem, že krevety varem změknou. A ejhle! Krevety nejprve opravdu ztuhly, ale asi po 20 minutách byly krásně měkké. A krevetový vývar chutnal výborně.

V létě, když s rodinou občas trávíme čas na pláži, baví se děti chytáním malých krevetek, které poskakují v mělké vodě, a zcela bez zábran je ještě živé konzumují – takové raw krevetky. Osobně preferuji krevety vařené, tak pojďme kuchtit.

Krevety a kalamáry očistíme, zbavíme tvrdých částí, kalamáry dále pokrájíme na prstýnky, chapadla na kousky. Vše vložíme do hrnce, osolíme, zakapeme šťávou z ½ citronu, zalijeme vroucí vodou a vaříme do měkka. Krevety a kalamáry vaříme zvlášť. Poté scedíme, vývar z krevet ponecháme.

Ve větší pánvi rozehřejeme rostlinné máslo, přidáme rozmačkaný česnek a necháme rozvonět. Přilijeme vývar (množství je zcela na vás, záleží na tom, kolik chcete mít omáčky) a necháme přejít varem. Přisypeme krevety a kalamáry, přidáme plátek másla a bohatě posypeme nasekaným koriandrem. Dle potřeby dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.

Podáváme s pečivem, nejlépe s opečenou bagetou. Nebo v kombinaci s tuňákem, a to následovně: steak z tuňáka osušíme, posypeme drceným pepřem a mořskou solí, potřeme avokadovým olejem a na rozpálené pánvi zhruba 1 – 1,5 minuty z každé strany opečeme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno